Европейската комисия (ЕК) приветства подписаното вчера в София споразумение за водната инфраструктура в България, съобщи говорителката на ЕК Наташа Берто.

Това е първият финансов инструмент в тази сфера с подкрепата на кохезионния фонд на ЕС.

Оперативното споразумение бе подписано от ръководството на Фонда на фондовете. То предвижда сътрудничество в изпълнението на Финансовия инструмент за развитие на водния сектор с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Инструментът е финансиран от Оперативна програма "Околна среда" за периода 2014-2020 г.

Фондът предоставя публични средства в размер на 115 милиона евро и мобилизира допълнителни ресурси от поне същия размер от страна на ЕБВР. Така общата сума става 230 милиона евро.

Предвижда се достъп до парите да получат 16 регионални водни оператора, което след това да предоставят на гражданите качествени услуги, отбелязват от ЕК. От операторите се очаква да подобрят водоснабдяването, обработката на отпадъчните води и обектите за обработка.

„Благодарение на споразумението 220 000 български граждани ще имат достъп до по-качествено водоснабдяване, а 1,5 милиона души - души до подобрени системи за преработване на отпадъчните води“, коментира еврокомисарката по регионалната политика Корина Крецу.

Как ще се стига до парите

16-те оператора са на практика общини, консолидирани във ВиК асоциации, за да се осигури по-добра експлоатация и по-устойчиво развитие на ВиК инфраструктурата.

Работим активно, за да бъдат всички общини консолидирани в асоциации. Това каза заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Малина Крумова в интервю за БНР.

Изготвянето на регионалните прединвестиционни проучвания за обособените територии на ВиК операторите се базира на сериозна работа, свързана с установяване състоянието на мрежата и потребностите на агломерацията.

"Това са измервания, които с години не са правени и за разлика от предходния програмен период сега трябва да се постигне пълно съответствие с европейските директиви за питейни и отпадъчни води. Необходимо е да се гарантира, че цялото население на агломерацията има достъп до вода, която се отвежда и пречиства по екологосъобразен начин", посочи още Крумова.

Регионалните прединвестиционни проучвания за обособените територии на консолидираните ВиК оператори, разработвани от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, са готови в голяма степен и повечето от тях са приети в рамките на технически експертен съвет в МРРБ, подчерта заместник-министърът.

Предстои изпращането им към ВиК операторите с цел административното им оформяне и съгласуване от страна на асоциациите и собствениците, за да бъдат впоследствие представени проектните предложения за финансиране в оперативната програма.

Столична община разработва самостоятелно регионално прединвестиционно проучване.