Съпредседателят на "Обединени патриоти" (ОП) и лидер на "Атака" Волен Сидеров и евродепутатът Николай Бареков видимо скрепиха връзки тези дни. Двамата демонстрират сплотеност до степен, в която Бареков дори не изключи вариант "Атака" и неговата "Презареди България" да се явят заедно на изборите за Европейски парламент през май догодина. А това, разбира се, изключва участието на партньорите на Сидеров в ОП Красимир Каракачанов (ВМРО) и Валери Симеонов (НФСБ).

Хвърлихме интригата

Позабравеният Бареков напомни за себе си тези дни, когато изплува на мястото на "опита за покушение" срещу сем. Сидерови. Става въпрос за лекото ПТП в столицата от миналия петък вечерта с участието на Деница Сидерова - съпруга на лидера на "Атака". Както е известно, произшествието, при което два джипа си отнесли страничните стъкла, бе превърнато в политико-криминална драма, вследствие на което Сидеров поиска оставката на вътрешния министър Младен Маринов, а после и на председателя на ДАНС Димитър Георгиев. Поиска също така "Атака" да оглави МВР, а другият участник в ПТП-то - суданец - да бъде "неутрализиран" от ДАНС.

На "местопроизшествието" се оказаха и Бареков, и неговият ко-водещ в предаването Б2 по "Евроком" - бившият депутат на Валери Симеонов Димитър Байрактаров. Двамата посветиха на случая от "Симеоновско шосе" голяма част от последвалото си тв шоу, развивайки тезата, че става въпрос за... готвен атентат срещу самия Волен Сидеров. Но за зла беда жена му Деница се оказала в злополучния джип.

Последва рубриката "Фалшив герой", в която Байрактаров с микрофон в ръка дебне депутата от НФСБ Валентин Касабов на влизане в парламента, за да го попита: "Касабов, да не сте пиян?" И за да коментира, че пиян или "дори и яко надрусан с наркотици, депутатът е готов да управлява". Последното е само щрих - какво е отношението към коалиционния партньор на "Атака" - НФСБ. Видимо от фейсбук профила на Бареков пък, такова е отношението и към третия партньор - ВМРО.

Въпросното предаване приключи с анонса на Бареков, че двамата с председателя на парламентарната група на "Обединени патриоти" Сидеров организират престижен форум на консерваторите този петък.

- "Обединени патриоти", стига си лъгал хората - коригира го Байрактаров. - Развали коалицията! Край! Ще оцелее ли ОП след това предаване.

- Хвърлихме интригата! - зарадва се и Бареков.

Група националисти и патриоти

Междувременно Бареков се изяви пред агенцията, пред която се изявява депутатът от ДПС Делян Пеевски - ПИК, за да разкаже: първо - че се е озовал на "местопроизшествието" с Деница Сидерова, защото преди това е бил на среща със самия Сидеров, и второ - че "група националисти и патриоти" са се събрали на разговор "как да направим такъв политически проект, който да спре мигрантите в България". В интервюто бившият популярен тв водещ намеква, че явяването заедно с "Атака" на евровота "ще бъде най-добрият начин да бъде спряно ДПС".

"Има го като опция", казва в заключение лидерът на "Презареди България", който си е поставил амбициозната задача за вкарване на "трима или четирима евродепутати".

Обединеният консерватизъм

Във вторник дойде официалното съобщение за бъдещото консервативно съглашение. От пресцентъра на "Презареди България" разпратиха покани за конференция на тема "Обединеният консерватизъм - ключовата посока в развитието на България".

"Форумът се организира от групата на европейските консерватори и реформисти в Европейския парламент. Съдомакини на събитието ще бъдат евродепутатът и председател на ПП "Презареди България" Николай Бареков и лидерът на ПП "Атака" Волен Сидеров", се посочва в анонса.

Любопитен щрих е, че в конференцията участие ще вземе и Борислав Цеков - назначен от президента Румен Радев за член на правния му съвет. Цеков е и основател на "Институт за модерна политика" и в качеството си на такъв ще представи социологическо проучване за влиянието на консерватизма у нас. Около института се шумя много преди няколко години, когато се оказа, че свързани с него лица и медии са получавали средства за стотици хиляди левове от т. нар. медийни пакети за референдума от 2015-а.

Участие в конференцията този петък ще вземат и европейски консерватори. Сред тях ще бъдат Ян Захрадил, член на ръководството на ЕКР и президент на Алианса на европейските консерватори и реформисти (АКРЕ), Темистоклис Астенидис, зам.-директор на АКРЕ, и други.

НФСБ и ВМРО все още не са реагирали на "заигравката" на коалиционния си партньор с Бареков. Но интригата така или иначе вече се очертава.