Случаят с разкритото убийство в Русе е "отворил информационните канали" на МВР, защото са получавали информация и свидетелски показания от граждани, роднини и познати на обвинения Северин Красимиров.

Това каза днес министърът на вътрешните работи Младен Маринов по време на блиц контрол в Комисията по вътрешен ред и сигурност на парламента.

И още нещо:

"При такива случаи много ясно личи какво означава европейската система за сигурност и комуникациите, които тя прилага", каза вътрешният министър.

Адресите в Германия, които са изследвани около избягалия в неделя от страната Северин, са в три различни области. В крайна сметка той е задържан в жилище на майка му, в което тя живее - по думите на Маринов - "с лице от мъжки пол, което не му е биологичен баща, а приятел на майка му" (според ДПА, това е станало в гр. Щаде в Северна Германия, б.р.).

Разследващите са работили по две основни версии, стана ясно още от думите на министъра - и двете свързани с личния живот и личността на жертвата.

Освен свидетелските показания, които са ги насочили, те са направили претърсване и изземване. Маринов благодари и на експертите от Института по криминалистика, които в много кратък срок са извадили пълен ДНК профил.

Младен Маринов описа младия мъж (който между другото предпочита в 5-те си профила във фейсбук да се представя с циганското си име Селайдин, б.р.).

"Психически неуравновесен човек с много ясно изразен сексуален нагон, който доминира.

Последствията, свързани с неговото сексуално задоволяване, той ги приема като резултат, без да ги анализира - включително смъртта.

Експертизите доказват авторството на лицето и затова той е привлечен като обвиняем – убийство по особено жесток начин и предшестващо изнасилване", описа Маринов.

Все още се работело и по другите версии, тъй като не е проведен разпит с младия мъж.

"Но доминира версията, че това е случайно събитие по начина, по който го описах, с цел задоволяване на сексуалния нагон", определи Маринов.

Председателят на вътрешната комисия и бивш МВР министър Цветан Цветанов го поздрави и не пропусна да отправи послание, че "това ще даде един добър урок на тези, които се изказват непремерено" и че "цялата международна общност бе подведена".

Само лидерът на "Атака" Волен Сидеров каза, че имат късмет, че е избягал в Германия и затова е бил заловен. "Ако е избягал в Судан например, нямаше да бъде заловен", натърти Сидеров, който преди дни поиска оставката на Маринов след стълкновение на жена му със судански гражданин.

Той попита как е избягал и кой му е позволил (Селайдин е напуснал през Дунав мост, излязъл е в ЕС, където няма граница, б.р.). На това Маринов отговори, че на 7 октомври, когато излиза заедно с още двама, той не е бил заподозрян, т.е. не може да се говори, че е изпуснат.