Който произежда или държи с цел разпространение алкохол или тютюневи изделия без да притежава лиценз, удостоверение или регистрация се наказва лишаване от свобода от 1 до 10 години и глоба от 20 000 до 100 000 лв. Това е записано в промени в Наказателния кодекс (НК), внесени от Цветан Цветанов и депутати от ГЕРБ и "Обединени патриоти".

Според друг текст от промените който в нарушение на установения ред изготвя, държи или укрива предмети, за които се знае или предполага, че са предназначени или са послужили за изграждане на съоръжения за производство на алкохол и тютюневи изделия се наказва с лишаване от свобода до три години.

С тези промени се създава възможност за преследване и превенция на нелегалното производство и разпространение на акцизни стоки, обясняват в мотивите си вносителите. С преходните разпоредби в закона за тютюневите изделия се записва, че се създава регистър на лицата, които извършват внос на машини за производство на тютюневи изделия.

Наскоро главният прокурор Сотир Цацаров бе в парламента, където запозна депутатите с нелегалното производствто на цигари. Тогава той призна, че в България съществува огромен вторичен пазар за производство на машини за цигари.

Според Цацаров този пазар е напълно безконтролен и трябва да се помисли за създаването на регистрационен или лицензионен режим за производство на такава техника. Той предложи в законодателството да се въведе наказателна отговорност за производство на стоки без бандерол, както и за приготовление за производство.

Цацаров каза още, че разследване е установило, че машини, произведени в България, са били транспортирани и в чужбина. У нас имало сериозен промишлен капацитет, пълна мобилност и пълна автономност на работата при производството на нелегални цигари.