Изстреляният към Международната космическа станция (МКС) руски кораб "Союз" с руснак и американец на борда се върна на Земята, след като в двигателя възникна повреда, информира БТА, цитирайки ДПА. С космонавтите Алексей Овчинин (Русия) и Ник Хейг (САЩ)  е осъществен контакт. Те са се приземили аварийно в Казахстан. Транслацията на полета бе прекратена минути след излитането.

Състоянието на космонавтите от авариралия кораб "Союз МС-10" "не е съвсем добро" и те възможно най-скоро ще бъдат превозени до Москва със специален полет, съобщи ТАСС.

Според Федералната медико-биологична агенция екипажът е в добро състояние, показателите им са в нормата и не се нуждае от медикаментозно лечение. 

 

 

"Екипажът беше прегледан от лекари. Състоянието им не е съвсем добро" - каза източник от космодрума Байконур. 

Спускаемият апарат с двамата на борда се приземи успешно. Спасителните екипи са видели кораба да се спуска с парашут към земята. Телевизията на НАСА съобщи, че Алексей Овчинин и Ник Хейг са добре. Екипажът се е приземил на 20 км източно от Жезказган, Казахстан. Четири хеликоптера са излетели към спускаемия апарат.

Спасителите са стигнали до мястото на приземяването, не е необходима медицинска помощ, съобщи източник на "РИА Новости". Русия е решила да замрази всички пилотирани космически мисии.

Ракетата носител "Союз-ФГ" с пилотирания кораб "Союз МС-10" стартира от космодрума "Байконур".

Изстрелването бе наблюдавано от ръководителя на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин и директора на НАСА Джим Брайдънстайн. Автономният полет на "Союз" трябваше да бъде осъществен по 6-часова схема и скачването на "Союз" с орбиталната станция да бъде извършено днес.

Космонавтите трябваше да прекарат 187 денонощия в орбита. По руската програма бяха планирани 56 експеримента. В средата на ноември Овчинин и намиращият се на борда на станцията космонавт Сергей Прокопиев трябваше да излязат в открития Космос, за да изяснят причините за появата на отверстие в "Союз МС-09", довело до изтичане на въздух от МКС. За целта щяха да разкъсат част от обшивката на кораба.