От почти 50 дни Алексей Навални е зад решетките, където изтърпява второ поред административно наказание. Но основаният от него Фонд за борба с корупцията (ФБК) продължава да работи, съобщава NEWSru.com.

В пореден видеоклип, публикуван от ФБК в ютюб, се разкриват подробности за луксозни имоти на шефа на “Ростех” Сергей Чемезов, на боса на “Газпром” Алексей Милер и на председателя на направление “Транснефт” Николай Токарев. Пост относно разследването може да се прочете в блога на Навални.

Според водещия разследването, сътрудника на ФБК Георгий Албуров, повод за видеото е скорошно разследване на изданието The Insider, според което шефът на “Роснефт” Игор Сечин се е сдобил с пететажно жилище в центъра на Моска. Така ФБК решава да разкаже за недвижимостите, притежавани от други шефове на руски държавни корпорации.

По информация на ФБК Алексей Милер разполага с триетажен мезонет в Москва с жилищна площ от 775 кв. м, намиращ се в непосредствена близост до сградата на правителството. Шефът на “Газпром” има и жилище в Санкт Петербург с площ от 400 кв. м. Апартаментът заема цял етаж и е с прекрасна гледка към Петропавловската крепост и Ермитажа.

На свой ред шефът на “Транснефт” Николай Токарев е собственик на три апартамента в сграда на затворената ул. “Шведска”, близо до ул. “Тверска”. Общата площ на жилищата на Токарев възлиза на 560 кв. м, стойността според ФБК е 750 милиона рубли. Недалеч живее и дъщерята на Токарев. Тя притежава апартамент в жилищния комплекс “Брюсов 19”. Жилищната площ е 270 кв. м, а цената - 600 милиона рубли.

Наред с това Токарев има и вила в Акулинино в Подмосковието. Става дума за парцел от 50 декара и къща с разгъната застроена площ от 1500 кв. м. По нотариален акт собственик на имота е 67-годишната съпруга на шефа на “Транснефт”.

Босът на “Ростех” Сергей Чемезов е нещо като съсед на Токарев в Москва. Неговият син и бившата му съпруга са собственици на два съседни апартамента с обща площ от 370 кв. м. Те се намират в същата кооперация на ул. “Шведска”, където Токарев притежава три апартамента. Чемезов и новата му съпруга Екатерина Игнатова са собственици на два апартамента на ул. “Поварска” с обща площ от 645 кв. м. Наред с това синът на Чемезов е собственик на апартамент на ул. “Воронцово поле” с площ от 342 кв. м, както и на вила в Рубльово, оценена от ФБК на 400 милиона рубли.

Самият Чемезов има и вила, която също се намира в село Акулинино, където е и вилата на Токарев. Парцелът на Чемезов е 60 декара, а сградата с рицарска зала е с разгъната застроена площ от 1600 кв. м. В парцела има и сграда за гости, редица други постройки и тенис корт.

“При днешния информационен контекст в крайна сметка тази история е прекрасна. За седмица ние узнаваме, че руската власт полага нула усилия за засекретяването на всякакви Петрови и Боширови (агнетите на руската тайна служба ГРУ с фалшиви имена Петров и Боширов, разконспирирани за отравянето на Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри – б. р.) и стотици други ГРУбисти. Без големи усилия врагът може да открие тяхна собственост и имущество. И хоп, приятелят на Путин - Чемезов, нямал дворци. Чемезов бил оценяван според професионалните му способности. Ето такива са приоритетите”, посочва Навални в блога си.