Аз искам този народ да се промени, този народ да спре да мисли за наказания, да спре да мисли за проблемите, да спре да се оплаква, да мрънка. Това каза в ефира на bTV днес Свилен Максимов, бивш съпруг на зверски убитата русенска журналистка Виктория Маринова и баща на дъщеря й.

Двамата са разведени от няколко години, но тя е останала да работи в русенска телевизия, която е била негова собственост.

"Предпочитам да мисля за бъдещето, както трябва да направя, за да продължим това, което Виктория започна. За мен това е най-важното в момента", каза той.

По думите му журналистката бързо в кариерата си е показала, че се интересува от социалните теми и от проблемите на хората в затруднено положение и особено на децата.

"Детектор", предаването, от което Маринова води само едно издание, било създадено с цел да се даде гласност на важните теми, за които не се говори достатъчно - като задържането на журналистите от "Биволъ" и тяхното разследване за злоупотреби с европари.

"Това е несправедливост, която няма как да бъде поправена, ако всички хора не научат това нещо – и не само да стоят пред телевизора и да гледат, но и да направят нещо по въпроса", заяви Максимов.

В тази връзка той призова да не търсим мъст: "Мотористите са хора с изключително свободен дух, със санкции няма да ги уплашите. Те по душа са добри хора и ако им обясните, че такива показности и походи в махалите (имаше нахлувания в двете ромски махали в Русе - б.р.) ще доведат само до напрежение, до допълнително насилие, аз съм сигурен, че тези хора ще разберат".

Според бизнесмена вариантите в момента пред нашето общество са два: "Да продължим да мрънкаме, да искаме наказание, да правим походи в махалите, да страдат други хора, които нямат нищо общо и да гледаме как да навредим или да погледнем нещата от един друг ъгъл – че моментът за промяна е дошъл. Не е важно какво ти се случва, важно е как ти го приемаш, как реагираш на това. В този смисъл аз бих искал да направя каквото зависи от мен, за да тръгнат нещата и да се оправят".

Той не иска да мисли за арестувания за убийството Северин Красимиров. "Той е някакъв изверг, аз в момента го мразя страшно много, но от друга страна дори и да го убием с камъни, да го обесим, това няма да ни върне Виктория".