Полезен ли е все пак витамин D? Това е  тема, която буди разгорещени дебати от години. Ново изследване сериозно оспорва ползите от витамина.

Лекарите упорито го препоръчват особено по време на есенните и зимните месеци, когато слънчевата светлина намалява. Той е полезен за костите и помага да се преборим с настинките и грипа, твърдят защитниците на витамина и добавките, в които той се съдържа. Според други обаче това е пилеене на пари.

Витамин D помага за контрола на количеството калций и фосфат в нашите тела, те са нужни, за да имаме здрави кости, мускули и зъби.

Обикновено витаминът се произвежда, когато кожата се излага на слънце. Но през зимата и есента, когато слънчевата светлина е оскъдна, хората започват да страдат от недостиг на веществото.

И въпреки че витамин D се съдържа в някои храни, чрез тях е трудно да се набави нужното количество от него. Дневната доза, препоръчвана от експертите, е 10 микрограма дневно. 

Преди дни в едно от най-авторитетните медицински списания The Lancet -  Lancet Diabetes and Endocrinology journal обаче бяха публикувани резултатите от мащабно изследване за ползите или липсата на ползи на витамин D. Негови автори са дългогодишни изследователи в тази област - професорите Марк Боланд и Андрю Грей от Университета на Окланд в Нова Зеландия и проф. Алисън Ейвънъл от Университета на Абърдийн.

"Нашите открития показват, че добавките с витамин D не предпазват от фрактури или падания, нито че имат клинично значим ефект върху минералната плътност на костите. Нямаше разлика между ефектите от по-високите и по-ниските дози на витамин D. Има малки основания да се използват добавки с витамин D за поддържането или подобрението на мусколоскелетното здраве. Това заключение трябва да бъде отразено в клиничните упътвания", се казва в бележките на авторите.

Изследването представлява мета анализ на 81 предишни проучвания на витамин D и костното здраве, но само четири от тях са сред хора, които са имали реален дефицит на витамина.

Добавките с витамин  D не са от полза за костното здраве и затова британското правителство трябва да преразгледа указанията си всички да ги приемат през зимните месеци, смятат авторите на най-голямото проучване по темата, посочва "Гардиън".

Изследванията са основно при възрастни хора, които са с висок риск за остеопороза. Но според проф. Ейвънъл няма доказателства за ползите - освен в случаите на хора, които са във висок риск от остемалация (костно метаболитно заболяване).

Авторите не говорят за ефекта на витамина при деца и млади хора, защото те не са изследвани. Друг извод е, че хора, които никога не се излагат на слънце - защото са покрити с дрехи заради определени национални или религиозни особености и т.н., са с висок риск от дефицит на витамин D.

"Контекстът на анализа е във факт, че много пациенти, а и лекари, са убеждавани от множество изследвания, а и от социалните медии, че витамин D лекува всичко", казва Джей Крис Галагър от Медицинския университетски център "Крейтън" в Омаха, САЩ, в коментар към изследването, представен в списанието.

Той добавя, че това мислене е подобно на широко разпространените вярвания за ползите от витамините А, С и Е преди години, а по-късно изпитания на всеки един от тези витамини се оказаха негативни.

Тези изводи оборват устовената гледна точка за ползите от витамина и ще разочароват много хора, които вярват, че като приемат определена доза от него укрепват здравето си. Но според резултатите от изследването няма доказателства, които показват ползите от приема на добавки с витамин  D за здравината на костите, освен в случаите на хора при голям риск при някои редки заболявания.

Според указанията на здравното министерство на Великобритания обаче всеки трябва да поема витамин D- поне през зимните месеци.

Кой трябва да приема витамин  D според тези указания

- Всеки над 4-годишна възраст трябва да има дневен прием от 10 микрограма - особено от октомври до март

- Бременните и кърмачките и групите в риск - като хора от етнически групи с по-тъмна кожа, по-възрастните хора - те трябва да поемат дневно по 10 микрограма през цялата година.

- Децата на възраст между една и четири одини трябва да поемата 10 микрограма дневно прец цялата година

- Всички бебета до еднагодишна възраст трябва да вземат между 8,5 и 10 микрограма дневно, особено ако са на кърма.

Здравите хора с добри нива на витамина едва ли ще имат някакви ползи от приема му, се казва в новото изследване.

    Други независими експерти също са критично настроени, като посочват факта, че приемът на добавки има ефект само при хора с ниско ниво на витамина.

    Проф. Адриан Мартино от университета "Куин Мери" в Лондон посочва пред Би Би Си, че откритията "не дават никаква причина да се ревизират или преосмислят" сегашните напътствия за прием на витамина.

    Проф. Мартин Нюсън от Обществото по ендокринология на Великобритания казва: "Почти всички изпитания на витамин D показват, че добавките са ефективни, ако има дефицит на витамина. Така че ползите от добавките на витамин D трудно могат да бъдат определени от това изследване, въпреки че то включва голям брой индивиди."

    Самите автори на изследването уточняват, че ще са необходими още проучвания.

    Дефицит на витамина означава нива под 25 наномола на литър от кръвния серум.

    Кои храни съдържат витамин D

    - мазните риби

    - червените меса

    - дробът

    - жълтъците