Европейската комисия днес върна проектобюджета на Италия заради увеличения му дефицит и му даде триседмичен срок да представи нов.

Новината обявиха зам.-председателят на Еврокомисията за еврото Валдис Домбровскис и еврокомисарят по икономическите и финансови въпроси, данъчното облагане и митническия съюз Пиер Московиси в Страсбург. Днес Колегиумът на комисарите заседава там успоредно с Европейския парламент.

За първи път, откакто през 2013 г. получи твърде големи правомощия по отношения на плановете за бюджета на страните членки, Еврокомисията иска от дна от тях да ревизира своя бюджет. Причината е безпрецедентното според Брюксел нарушение на правилата на ЕС.

Правителството в Рим обаче не даде знак, че е готово да го поправи.

Това предвещава трудни преговори между Брюксел и една от страните основателки на ЕС и трета по големина икономика в еврозоната в по-малко от година преди следващите избори за Европейски парламент.

„Днес за първи път Комисията е принудена да поиска от страна от еврозоната да ревизира своя проектобюджет. Но ние не виждаме друга алтернатива, освен да поискаме италианското правителство да направи това“, каза Домбровскис.

Вчера Италия изпрати писмо до ЕК, в което призна, че  нейният проектобюджет нарушава правилата на ЕС, но настоя, че ще го приеме.

„За съжаление, получените вчера разяснения не бяха убедителни, за да променят нашите предишни заключения за твърде несериозно изпълнение на препоръките, отправени към Италия от Съвета на 13 юли. Италианското правителство открито и умишлено върви към ангажиментите, които пое“, каза още Домбровскис.

Спорът противопоставя популистко, евроскептично правителство срещу класическа европейска бюрокрация, страж на непопулярната политика на финансова строгост от годините на дълговата криза. През лятото финансовите министри на странитеот ЕС поискаха Италия да намали структурния си дефицит до 0,6 на сто от своя БВП.

Сред 19-те страни, използващи общата валута обаче засега не се виждат солидарни с Италия, начело на която сега са крайнодясната Лига и лявопопулисткото движение "5 звезди".

Италианските управници смятат, че допълнителните разходи ще засилят увеличат икономическия растеж, като помогнат за намаляването надълга.

От Еврокомисията обаче заявиха, че това са прекалено оптимистични очаквания. Това също поставя под въпрос намаляването на дълга на Рим.

Правителството предвижда публични дефицити от по 2,4 на сто от БВП през идните три години в сравнение с 0,8 на сто, както предвиждаха неговите предшественици. Числото е далече над предвидените 1,8 процента за тази година и по този начин са нарушени изискванията на ЕС дефицитът да спада в посока към по-балансиран бюджет.

Брюксел смята, че Италия не може да си позволи да увеличава разходите си така заради тежкото бреме на публичния й дълг от 2,3 трилиона евро (131,2 на сто от БВП). Това е вторият най-висок дълг в ЕС и най-скъпият за обслужване.

Комисията е на мнение и че предвиждането за растеж от 1,5 на сто от БВП тази година е твърде оптимистично и че с него страната не може да си позволи планирания дефицит. Международният валутен фонд прогнозира ръстове от 1,2 на сто и от 1 на сто за италианската икономика съответно през 2018 и 2019 година.

Веднага след съобщението рисковата премия по десетгодишните италиански облигации се вдигна над 312 точки, съобщи "Кориере дела сера", цитирайки борсата в Милано.

Министър-председателят Джузепе Конте коментира пред телевизия Блумбърг, че правителството му "няма план Б" за бюджета си.

Заместникът му Матео Салвини - министър на вътрешните работи и лидер на Лигата, заяви, че пазарите няма да успеят да дестабилизират кабинета, защото "не атакуват едно правителство, а един народ".

Лигата и "5 звезди" наложиха по-големия дефицит, за да изпълнят предизборните си обещания за гарантиран минимален доход на най-бедните и за увеличение на най-малките пенсии. Те настояват, че в дефицита влизат и 15 милиарда евро инвестиции, с които се надяват да стимулират икономиката и да повишат бюджетните приходи. Салвини обеща, че "няма да отрежем и едно евро от тях".

Валдис Домбровскис предупреди, че ако в дадения триседмичен срок Рим не промени проектобюджета си, ЕК е готова да започне дисциплинарно производство, известно като „процедура при прекомерен дефицит“ (ППД или EDP). Тя се прилага при липса на задължителното според правилата на ЕС намаляване на дълга и предвижда солени глоби.

Зам.-председателят на ЕК обясни, че през май тя не е предложила тази процедура най-вече заради това, че Италия строго е спазвала ангажиментите си.

„Сега топката е в полето на италианското правителство“, каза той.