Съдебният спор кой кого е обидил - премиерът Бойко Борисов лидерката на БСП Корнелия Нинова или обратното, завърши без победител. Поне на първа инстанция.

Състав на Софийския градски съд (СГС) отхвърли исковете за обезщетения, заведени от Борисов срещу Нинова и от нея срещу лидера на ГЕРБ в отговор. Според съдия Невена чрез исковите молби за претърпени неимуществени вреди и от двете страни са неоснователни, съобщи "Дневник". Нинова обаче е решена да обжалва.  

Преди около година Бойко Борисов заведе гражданско дело срещу лидерката на основната опозиционна партия. Причината бе нейно интервю за Нова тв от края на март 2017-а, в което тя казва думите "крадецът вика: "Дръжте крадеца" по адрес на премиера. От това той се е почувствал обиден. 

В отговор на иска на министър-председателя Нинова заведе на свой ред три иска срещу него. Те са за обида и клевета заради това, че пред бТВ - отново през март 2017 г., наричал лидерката на БСП "върл активист на СДС" и "госпожа Лъжа".

СГС обаче смята, че исковете и на дватата са неоснователни. Борисов търсеше обезщетение от 26 000 лв., а Нинова - общо 31 000 лв. по своите насрещни искове. 

Решението подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд в двуседмичен срок от съобщението до страните, че е изготвено. 

В кулоарите на парламента по обяд лидерката на БСП даде заявка, че ще се възползва от това си право. 

"Тъй като доста време аз давах отговори и обяснявах някакви неща, сега искам аз да задавам въпроси. А те са – първо, да чуя всички говорители, които много гръмко твърдяха, че съм била член на СДС и даже и зам.-министър на Иван Костов, ги питам какво ще направят сега. В съдебното решение тези обвинения са определени така: "неистинност на приписваните обстоятелства", "по делото липсват данни ищцата Корнелия Нинова действително някога да е била член на СДС". Надявам се, че този разговор е приключил. И ги питам тези хора сега как се чувстват. Защото по делото са проведени експертизи, изслушани са свидетели и изводът е следният – "няма данни да е била някога каквото и да е в СДС", коментира Нинова.

Тя припомни, че е завела това дело срещу Борисов и за определението "Г-жа Лъжа".

"Заключението на съда в днешното решение е следното – че това обвинение е "безлично, абстрактно, безадресно", "касае се за жена политик, но не и за Корнелия Нинова". Значи всяка жена политик в България може да се чувства "Г-жа Лъжа", но аз да не се чувствам така – това е изводът на съда. Съдът отхвърли иска от страна на Борисов към мен за думите "Крадецът вика: "Дръжте крадеца", като се е позовал, че това е цитиране на българска поговорка и не е моя обида към него", каза още Нинова.