В Китай се появи телевизионен водещ с изкуствен интелект. 

Първият в света водещ с изкуствен интелект (artificial intelligence, AI) направи своя "дебют" на петата Световна интернет конференция в провинция Джъдзян в източната част на Китай.

Новият модел водещ, базиран на най-новата AI-технология, има мъжки имидж с глас, изражения на лицето и действия на истински човек. "Той" научава думи от самите видео предавания и може да чете текстове естествено като професионален телевизионен говорител на новини.

Водещият с изкуствен интелект е съвместна разработка на агенция "Синхуа", официалната държавна медия на Китай и китайската компания за разработване на двигатели Sogou.com.

Според агенция "Синхуа" "той" е станал част от екипа и може да работи 24 часа в денонощието в официалния си уебсайт и в различни социални медийни платформи, намалявайки производствените разходи за новини и подобрявайки ефективността.

Освен това със сигурност няма да иска отпуск, няма да излиза в болнични или да иска повишения на заплатата. И ще прави каквото му кажат - абсолютна мечта за шефа.

Новите технологии навлизат бързо в журналистиката. Трета година най-старата информационна агенция в света - Associated Press (АР), използва роботи за някои от материалите си, основно за финансова информация. Изкуственият интелект почти не допуска грешки.

Отчетите на компаниите, движението на борсовите индекси и цените на акциите са досадни за журналистите - и освен това изискват изключителна точност и бързина. Затова и от АР са се обърнали към компанията Automated Insights и платформата Wordsmith за автоматично генериране на съдържание, която работи с предварително готови шаблони, където се попълва финансовата информация. Освен това има и архив с описание на всяко дружество.

И други големи американски и британски медии използват подобни технологии - за експресно съобщаване на земетресения, новини по време на живи предавания или спортни новини.