Привърженици на оставането в ЕС готвят „преврат“ на Тереза Мей, пише неделният британски вестник "Сънди експрес".

Бившият министър Джо Джонсън - който подаде оставка заради "Брекзит" обаче отрече, че оркестрира "преврат" срещу Тереза Мей, след като намекна за по-нататъшни министерски оставки в подкрепа на втори референдум. Джо Джонсън - брат на бившия външен министър Борис Джонсън, предупреди, че Великобритания се насочва към нещо "неотменимо глупаво". Бившият министър на транспорта шокира Тереза Мей и останалата част от кабинета вчера, като обяви оставката си в знак на протест срещу това, как се развива сделката за "Брекзит". Джо Джонсън, който по време на референдума от 2016 г. се застъпваше за оставане в ЕС, каза пред Ник Робинсън от ВВС, че сега призовава за втори референдум.

Интервюиращият попита:

"Мей е казала отново и отново, че няма да има референдум. Не е ли това вашата рецепта за преврат срещу министър-председателя?"

Джонсън отрече:

"Не е това, което искам да постигна, а настоявам другите да спрат и да се замислят, че правителството ще постави на масата васалството, което е неприемливо".

Бившият министър твърди, че знае и за други в кабинета, които "обмислят сериозно" дали да приемат преговорите на Тереза Мей.

Европейският съюз е отхвърлил ключови предложения на Тереза Мей за Брекзит, пише от своя страна неделното издание на британския вестник "Таймс", цитиран от "Фокус".

Тереза Мей по-рано заявяваше, че страните са договорили 95% от цялото споразумение, докато Брюксел и Лондон все още не могат да разрешат различията по редица въпроси, включително границата между Северна Ирландия и Ирландия. В същото време външният министър на Обединеното кралство Джеръми Хънт заяви, че Великобритания и ЕС ще се споразумеят до края на ноември. Според вестника британският премиер се надява да обедини кабинета си и да преодолее "крайната бариера" в преговорите с ЕС, като предложи създаването на "независим механизъм" за решаване на "митническия пъзел". Някои виждаха в този механизъм възможността да се избегне твърдата граница със Северна Ирландия. Брюксел обаче заяви, че е възможно да се контролира спазването на решенията само в рамките на Европейския съд. Освен това се съобщава, че четирима министри, които се противопоставят на "Брекзит", са готови да напуснат правителството на Мей. 

Великобритания може да не е в състояние да постигне споразумение за Брекзит с Европейския съюз, защото спорните въпроси все още блокират преговорите, призна министърът на търговията Лиъм Фокс, цитиран от "Ивнинг Стандарт".

"Очертава се труден край на преговорите", подчерта Фокс пред Sky News в събота. Той заяви, че ако Великобритания не успее да се справи с нерешените въпроси като границата на Северна Ирландия, "може да не успеем да постигнем споразумение с Европейския съюз". Предпазният механизъм, планът за извънредни ситуации, предназначен да запази отворената граница между Северна Ирландия и Република Ирландия, докато Великобритания и ЕС уредят бъдещите си отношения, остава основната пречка пред по-широката сделка за оттегляне между двете страни. Попитан дали няма да подаде оставка, ако предпазният механизъм няма край, оставяйки Обединеното кралство обвързано с правилата на ЕС, Лиъм Фокс каза:

"Няма да играя тази медийна игра за това кой ще подава оставка."

Фокс също призна, че Великобритания дори не е започнала да обсъжда подробностите на бъдещото си търговско споразумение с Европа. Това признание идва, точно когато плановете за "Брекзит" на Тереза Мей са подложени на силен натиск след оставката на транспортния министър Джо Джонсън.