Американски лекари установиха, че рибеното масло и витамин D в най-разпространените в хранителните добавки дози не намаляват риска от сърдечносъдови заболявания и рак, съобщи Асошиейтед прес, предава БТА.

В по-високи дози, които се предписват само от лекари, обаче рибеното масло помага на хората с високи триглицериди и намалява риска от смърт от сърдечносъдово заболяване.

Специалистите приветстваха резултатите от двете изследвания, представени на конференция на Американската асоциация на кардиолозите. Те казаха, че това са насоки за нов вариант на лечение за стотици хиляди пациенти.

Около 10 процента от американците пият добавки с рибено масло. Още повече прибягват до витамин D, въпреки че досега липсваха големи изследвания за ползата от тях. 

"Привържениците на витамин D твърдят, че той е полезен за всичко, но в това конкретно изследване витамин D се оказа едно голямо нищо" - каза д-р Джеймс Стайн, кардиолог от университета на Уисконсин-Медисън, който не е участвал в проучванията.

Рибеното масло, познато и като омега-3-мастни киселини, се съдържа в сьомгата, рибата тон и някои други риби. То сваля триглицеридите и намалява възпаленията. Съществуват различни видове рибено масло с различни преобладаващи мастни киселини.

С едното изследване лекари от болница "Бригам енд уиминс" в Бостън са проследили ефекта на добавката рибено масло от 4 грама, която се продава само по лекарско предписание. В изследването са участвали 8000 пациенти с високи триглицериди и по-голям риск от сърдечносъдови проблеми, вече вземащи статини. След пет години 17 процента от приемащите добавката преживели някакъв инцидент - инфаркт, инсулт, запушване на артерии, изискващи лекарска намеса,  хората на плацебо, при които това се случило, били 22 на сто. 

Това означава, че добавката с високо съдържание на рибено масло намалява риска от сърдечносъдов инцидент с 25 процента. Тя обаче може да има странични ефекти, например аритмия. 

Второто изследване, направено в същата болница, с по-ниска ежедневна доза от 1 грам рибено масло, в което са участвали 26 000 здрави доброволци, не показва съществени разлики между групата на пиещите добавката и изследваните хора на плацебо, макар и при първите инфарктите да били по-малко. 

Вторият екип проверява и ефекта от добавките с витамин D. Участниците в изследването са поемали по 2000 международни единици от витамин. D3 или плацебо съответно в продължение на пет години. Резултатите показват, че "слънчевият" витамин не се отразява на честотата на случаите на инфаркт, инсулт или рак , макар и последните малко да са намалели.