И руският президент Владимир Путин се впечатли от ръста на цените на горивата в държавата, която използва експорта на енергийни суровини като лост за въздействие, и призова правителството да поддържа пазарни отношения въпреки наложените ограничения. 

Путин коментира за първи път есенната криза в сектора, където цените на бензина на едро и дребно отново се повишиха, съобщи РИА Новости. В края на миналата седмица руските власти и компаниите за добив на нефт и производство на нефтопродукти се споразумяха да замразят цените на горивата до март 2019 г.

Подписи сложиха десетина големи производители - "Лукойл", "Газпром нефт", "Нефтегазхолдинг", ГК "Новый поток", "РуссНефт", "Роснефт", "Татнефт", ТАИФ и "Сургутнефтегаз".

Това означава, че до март догодина компаниите ще повишават цените в строго определени граници. До януари средната цена на литър бензин A-92 на пазара на едро не трябва да надвишава 39.86 рубли (около 1 лев, 0.51 евро), на А-95 - 42,77 рубли (1.10 лева, 0.56 евро), дизела - 43.11 рубли (1.11 лева, 0.57 евроцента).

През януари петролните компании ще могат да повишат цените, но не повече от 1,7%, т. е. приблизително с колкото ще се увеличи ДДС от новата 2019 година - от 18 на 20%. 

Съгласно постигнатите договорености през февруари и март цените могат да се увеличат, но не с повече от прогнозираната инфлация - т. е. 4,3%. Освен това производителите са задължени да доставят на вътрешния пазар в Русия не по-малко от 17,5% от добития нефт, за да удовлетворят напълно търсенето от страна на бензиностанциите.

От руското правителство отхвърлиха коментарите, че властта взема на ръчно управление цените на бензина. Според вицепремиера Дмитрий Козак това е "принудителна мярка".

След като тази пролет в Русия беше отбелязано рязко поскъпване на цените на бензините, правителството намали акцизите и се отказа от плановото им повишаване. Освен това беше приет закон за приключване на данъчната реформа в нефтения отрасъл, който предвижда изплащане на компенсации на руските рафинерии в случай на поскъпване на петрола на световните пазари.

А Путин каза

Президентът Путин призова днес, че петролните компании, които реализират износ, не трябва да се стремят да извлекат свръхпечалба от продажбите на петрол и петролни продукти на вътрешния (руски) пазар. (Една от тях е частната руска компания "Лукойл", която има господстващо положение на българския пазар - б.р.)

"Разбираме, че ситуацията със сигурност трябва да бъде пазарна, но когато цените се повишиха, и то сериозно, на световните петролни пазари, това не означава, че трябва да осигурим същата свръхпечалба в страната. Така или иначе тази сфера трябва да бъде регулирана", каза президентът.

Вицепремиерът Дмитрий Козак, отговорящ за споразумението с нефтените компании, е заявил пред президента, че ситуцията на вътрешния пазар е стабилизирана.

"Ситуацията е стабилизирана, цените са замразени", казал Козак, припомняйки, че така ще е до март. 

Но веднага след съвещанието между бизнеса и властта руската статистическа служба отбеляза, че цените пак са тръгнали нагоре. На борсата в Санкт Петербург на 6 ноември бензините са поскъпнали средно с 1.4%. По-рано независимите трейдъри бяха отстранени от участие в борсовите сделки с нефтопродукти.