Евродепутатът от десницата Светослав Малинов е издигнат отново за водещ кандидат на партията си ДСБ за предстоящия евровот през май догодина. Решението е на Националното съвещание на ДСБ, което се проведе в неделя.

Висшият партиен форум е възложил на ръководството, начело с председателя Атанас Атанасов "да организира щабове за подготовка на партията за явяване на европейски, местни и предсрочни избори - това е второто решение. Освен това от тъмносинята формация призовават към партньорство "всички опозиционни, проевропейски сили в дясноцентристкото пространство в предстоящите избори".

ДСБ към момента е една от съставните части на обединението "Демократична България", а Атанасов е негов съпредседател. Другите две партии в коалицията са "Да, България" и "Зелените". Дали Малинов ще е водач на обща листа за евровота е въпрос на преговори в рамките на обединението оттук нататък.

Според неофициална информация от партията на Христо Иванов обмислят да предложат за евролистата дипломата, бивш зам.-министър на външните работи в кабинета на ОДС и бивш външнополитически съветник на президента Желю Желев Стефан Тафров.

Пред съпартийците си от ДСБ Малинов заяви:

„Благодаря на ДСБ за доверието, че ме избра да представлявам нашата партия в единната листа на "Демократична България" за европейските избори през май 2019 г. Сигурен съм, че ще се справим. Доказали сме, че можем. Тази увереност в успеха идва и от факта, че само нашата коалиция "Демократична България" може наистина да представлява проевропейските българи. Имаме изключително доверие помежду си и искрено единомислие. Заедно можем повече, България може много повече.”

Така политологът е първият официално издигнат кандидат за вота за Европейски парламент догодина сред всички български партии.