Очаквано: депутатите от Комисията по бюджет и финанси в парламента отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху текстове от Закона за корпоративното подоходно облагане. Именно чрез него управляващите направиха ремонт и на Закона за местните данъци и такси, с които въвеждат екокомпонента при изчислението на годишния данък на автомобилите. На практика това значи възможност местните власти да повишат данъците на старите автомобили, които замърсяват въздуха повече от новите коли. Идеята предизвика протести.

Мотивите на президента да наложи 11-ото си поред вето представи секретарят му по правни въпроси проф. Емилия Друмева. По думите й всеки иска да кара нова и екологична кола, но мнозинството от гражданите не могат да си го позволят.

Според Илия Христозов от екипа на Румен Радев увеличението на данъка на колите, които са на повече от 10-15 години, може да се окаже двойно, ако законовите промени бъдат приети окончателно. Той даде идея  в закона да се запише, че наличието на катализатор или метанова уредба ще води до намаление на данъка, защото в противен случай хората няма да бъдат стимулирани да инвестират в старите си возила.

През седмицата финансовият министър Владислав Горанов направи друга сметка - че повишението ще е на цената на 2 кутии цигари.

В крайна сметка депутатите гласуваха да отхвърлят ветото на президента с 12 на 9 гласа в полза на решението. От управляващата коалиция единствено представителите на "Атака" се бяха обявили против новия вариант на данък върху колите. Окончателното решение по темата ще е на пленарната зала идната седмица.

Данъкът върху старите автомобили не е единственият текст от закона, който президентът Радев оспори. Той атакува и предложението за поредно отлагане на реформата при определянето на такса смет. Според новата идея на управляващите въвеждането на т.нар. система "замърсителят плаща" - тоест данъкът да не се дължи върху имот, а върху брой членове на домакинство, ще остане за след 2022 г. 

Президентът оспори и въвеждането на по-високи данъчни ставки върху имотите в националните курорти, когато те не са декларирани като основно жилище и не са регистрирани като места за настаняване и отдаване под наем. Според властта това е начин за ограничаване на сивия сектор в туризма заради случаите на отдаване на апартаменти на почиващи, но без приходите от това да се облагат.

Според проф. Друмева обаче тези текстове противоречат на конституцията, защото става дума за имуществен данък и той не трябва да зависи от това с каква цел се използва въпросният имот.

Освен депутатите от БСП, и тези от ДПС обявиха, че подкрепят ветото на президента с един от неговите мотиви - че част от спорните текстове са внесени между първо и второ четене - тоест извън обхвата на законопроекта, предложен първоначално от управляващите, а и не одобряват практиката на ГЕРБ от години закони да се променят чрез преходните и заключителни разпоредби на други закони, с което пък се заобикалят обсъжданията по процедура в Народното събрание.