Москва ще бъде готова да започне продължаването на газопровода "Турски поток" на европейска територия едва след като получи твърди гаранции от ЕС, че проектът няма да последва съдбата на "Южен поток", заяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от РИА Новости.


Лавров каза в интервю за "Сръбски телеграф", цитирано от агенцията, че Москва е удовлетворена от хода на строителството на "Турски поток" във варианта за две линии. 


Проектът "Турски поток" предвижда построяването на газопровод, състоящ се от две линии с капацитет по 15,75 милиарда кубически метра всяка. Първата линия е предназначена за доставката на газ на турските потребители, а втората - за снабдяване с газ на Южна и Югоизточна Европа.


Първата линия трябва да бъде завършена през 2019 г. и тогава ще започнат доставките на газ за Турция.

Компанията "Газпром" обмисля вариантите за продължаване на "Турски поток" през България и Сърбия или през Гърция и Италия.

 

"Сега се разработват различни възможности за продължаване на газопровода на европейска територия, включително по маршрута България-Сърбия-Унгария с изход на газоразпределителния център в австрийския Баумгартен", отбеляза министърът.

Същевременно Москва има предвид печалните уроци от "Южен поток" и не би искала ситуацията да се повтори, подчерта той.

Русия реши да пренасочи трасето на тогавашния проект "Южен поток" от България към Турция в края на 2014 година, защото не поиска да изпълни изискванията на европейското законодателство за енергийния пазар и конкуренцията.

То предполага доставката да бъде отделена от транзита на газ, като инфраструктурата има отделен оператор, всички доставчици да имат равен достъп до тръбата и използването й да бъде наблюдавано от независим регулатор.

Освен това Европейската комисия откри нередности при възлагането на поръчките за изпълнение на бългапрския участък от "Южен поток". Тогавашният й председател Жозе Барозу поиска от правителството на Пламен Орешарски или да спре проекта, или да изложи страната на потенциални санкции от страна на Брюксел.

БТА и екип на Клуб Z