Закани за блокиране днес на основни пътни артерии и гранични пунктове отправят протестиращите, като недоволството от високите цени на горивата прерасна до общото "смяна на системата". Сред лозунгите за смяна на системата се открояват някои, познати ни от исканията за референдума, иницииран от Слави Трифонов - мажоритарен избор и намаляване на броя на депутатите наполовина.

Във Фейсбук тече трескава организация, която ще обхване трийсетина селища, сред които и големи градове: София, Перник, Благоевград, Варна, Видин, Кърджали, Велико Търново, Варна, Нова Загора, Лом, Тетевен, Самоков, Добрич, Пловдив, Пазарджик, Сливен, Плевен, Хасково, с. Врачеш, Ботевградско, Карнобат, Попово, Стара Загора, Дупница, Своге, Ловеч, Разград, Петрич, Казанлък, Русе, Кюстендил и Бургас.

Не е ясно дали мащабната организация в социалните мрежи ще изкара толкова хора на улиците, колкото регистрираните за събитието. Организаторите обаче "тийзват" с послания до управляващите, в т.ч. депутатите, излъчени от съответните райони. В част от посланията е закодирано къде смятат да блокират обекти протестиращите.

Ето една малка извадка от посланията до управляващите:

"Сливен поздравява Бойко Борисов с песента: "Пари крадеш, суджук ядеш, а оставка кога ще дадеш? Ти си нагъл и проклет, но народът ще те изпрати с банкет".

"Велинград поздравява Делян Пеевски с песента: "Ти и без това не ходиш на работа".

"Габрово и Севлиево поздравяват Томислав Дончев: "Да си дойдеш през Шипка".

"Плевен иска да поздрави Цецка Цачева с песента: "Как пък един път не те срещнахме тук".

"Кюстендил поздравява нашите ръководители с песента: "Отдавна е ясно, че тиквите не са череши".

"Карнобат поздравява Десислава Атанасова (депутат от ГЕРБ, б.р) с песента: "Време е да изтрезнееш вече".

"Кърджали поздравява Николина Ангелкова (министър на туризма, б.р.) с песента: "Цъфнахте и вързахте, но нищо не е вечно“.

"Добрич поздравява всички в парламента с песента: "Суджук вече няма, и вас да ви няма".

"Пазарджик изпраща специални поздрави на Гинка (Върбакова, кандидат за бизнеса на ЧЕЗ в България, б.р.) и ГЕРБ с песента: "Ако имахме 4000 волта ток…"

"Самоков изпраща специални поздрави на парламента с думите: "Утре Боровец не работи, няма работна ръка".

"Тетевен пита ГЕРБ: Къде избяга пешеходната ни пътека?".

"Враца и Монтана поздравяват всички от ГЕРБ с приказката: "Утре всички сме от Ботевград".

"Хасково, Свиленград и Димитровград изпращат поздрави на Делян Добрев (депутат от ГЕРБ - б.р.): "И тук имаше граница".

"Пловдив поздравява Иван Тотев (кмет) и Менда Стоянова (шефката на бюджетната комисия в НС, от Пловдив) с песента: "Да ремонтираме и тунела".

"Берковица поздравява нашите ръководители със: "Помните ли, че съществуваме".

"Ямбол и Сливен са в очакване да видят Перко и Далаверко в схватка на магистрала "Тракия"".

"Лом се обръща към социалния министър: "Ако не си разбрал, гладни сме".

"Перник поздравява Антон Тодоров (бивш депутат от ГЕРБ) с песента: "Труженик да си на "Люлин".

Българското национално радио съобщава как се очаква да протекат днешните протести в някои от градовете. На няколко места се очаква блокиране на основни пътни артерии, сред които магистрала "Тракия" и гранични пунктове.

София

В столицата се очакват няколко протеста. По обяд пред парламента ще се съберат протестиращи срещу високите цени на горивата и предстоящо повишаване на застраховката "Гражданска отговорност", както и срещу по-високите данъци за старите коли. Към тях ще се присъединят и участниците в протест, на който ще поискат промяна на политическия модел на управление и намаляване на броя на депутатите. 

Срещу промените в Закона за вероизповеданията ще се обявят представители на Християнската общност на протестантските вярващи и църкви, които ще проведат молитвено шествие. 

И тази вечер ще се съберат майките на деца с увреждания, които смениха протеста си с присъствие, докато не бъде гласувана от Народното събрание оставката на вицепремиера Валери Симеонов.

Протестът за оставката на правителството ще се проведе на пл. "Народно събрание" от 11 часа. Очаква се шествието да започне в 13 и да свърши в 16.30 часа. Маршрут - пл. "Народно събрание“, бул. Цар Освободител“, пл. „Независимост“, бул. „Княз Ал. Дондуков“, бул. „Васил Левски“, бул. „Цар Освободител“ до пл. Орлов мост до езерото Ариана.

В 13 часа в парк "Княжеска градина" ще започне митинг протест и шествие-молитва "За свобода на вероизповеданието". Маршрутът на шествието, което ще започне в 14.30 и се очаква да приключи в 16 часа е "Княжеска градина“, ул. "Гурко", ул. "Г. С. Раковски", престой пред сградата на ЕК - 10-15 минути, бул. "Патриарх Евтимий", парково пространство НДК.

Общ национален протест и автошествие "Смяна на системата" ще започне на пл. "Княз Александър I Батенберг" в 15 часа. Демонтрацията ще продължи до 22 часа. Предвижда се да се присъединят и множество автомобили от различни градове. С оглед осигуряване на паркиране на автомобилите ще бъдат затворени за обществено ползване паркингите на пл. "Княз Александър I Батенберг" и пл. "Ал. Невски" от 8 часа до приключване на събитието.

Няма заявено шествие, но се очаква да е затворен за движение бул. "Цар Освободител" от ул. "Г. С. Раковски" до пл. "Независимост". Ще има затруднения на трафика на основните входове на град София около пристигането на шествията - в интервала 12 до 15 ч.

Пловдив и Пазарджик

В Пловдив протестиращите се събират тази сутрин часа, за да потеглят половин час след това  в шествие по основните булеварди в града. От полицията оповестиха и маршрута, по който ще преминава автоколоната - булевардите "България", "Васил Априлов", "Шести септември", "Източен" и "Христо Ботев". Очаква се след това част от участниците в протеста да се съберат пред сградата на общината. Миналата неделя шествието блокира за близо два часа централната част на града като в него се включиха над 1000 автомобила. Блокада имаше и на автомагистрала "Тракия".

В Пазарджик протестиращите  ще се съберат в 9 часа на паркинга пред парк "Стадиона". Оставката на Валери Симеонов не е достатъчна, обяви организаторът Веселин Енчев. Недоволството е срещу бедността и ниските заплати. След автошествие по улиците на града, протестиращите ще потеглят към София.

Бургас

В Бургас за днес е насрочен един от най-мащабните протести срещу цените на горивата. В 12 часа недоволните ще се съберат на паркинга на хипермаркета на един от входовете на града. 

Росинка Бъчварова, която е сред инициаторите, обяви, че тя и нейни колеги са подложени на натиск от полицията, а протестът трябвало да е под наслов "Социалното убиване на българина“. 

В Ямбол и Сливен планират блокиране на "Тракия"

Две протестни автошествия са обявени в Ямбол. Едната част от недоволните предвиждат да блокират международния път към ГКПП-Лесово до село Тенево около 11 часа. Другото автошествие ще се отправи към магистрала "Тракия". В посока Бургас се очаква магистралата да бъде блокирана около 12 часа.

В Сливен протестиращите ще се съберат на ТИР-паркинга на "Дамарски мост", след което от 11 часа е предвидено протестно автомобилно шествие в града. След него протестиращите отново ще се отправят към "Тракия" и ще се опитат да я блокират, както направиха миналата неделя.

Организаторът на протеста в Сливен Доника Мангова съобщи:

След протеста, той може би към 12.30 часа ще свърши, всички коли, по лично усмотрение, ще се присъединяват към нашите събратя от Ямбол. Една част от тях ще затварят магистралата, а другата част ще затварят международен път I-7 в участъка, след село Окоп, където е самолетната писта.

Миналата седмица полицията спря колоната от протестиращи при село Крушаре и те трябваше да стигнат пеша до магистралата, за да я блокират за близо два часа. 

В Ловешко не предвиждат блокиране на пътища

Жители на Ловеч, Троян, Тетевен и региона също планират протести срещу високите цени на горивата и за по-добри условия за живот в  страната. Протестът в Ловеч ще е от 14 ч пред сградата на общината. След това е предвидено шествие по централния булевард "България". Жители на Троян се събират на мирен протест в 12 ч на пътя Ловеч-Троян, на разклона за село Калейца, а по-късно ще продължат с шествие в града.

За втора поредна неделя протест ще има и на пътя София-Варна. Предвидено е мотошествие, което ще тръгне в 14 ч от бензиностанцията на пътен възел Боаза до бензиностанцията на входа на село Български извор.

От Хасково потеглят към Свиленград

Протестът в Хасково вече започна. След автошествие в града колоната ще се отправи към Свиленград.

Край село Крепост протестиращите от Хасково ще се съберат със съмишленици от Димитровград и Кърджали, след което колоната заедно потегля към Харманли и Свиленград. Демонстрантите в Свиленград планират да затворят движението през граничния пункт "Капитан Петко Войвода" към Гърция. 

Благоевградчани имат намерение да блокират Е-79, петричани искат да затворят "Кулата" 

В 12 часа е началото на протеста в Разлог. Организаторите заявиха, че той е обявен като мирен, но не е изключено да блокират пътя в посока Банско. Недоволни от поскъпването на живота и невъзможността да посрещнат по-високите данъци и застраховки, жители от Гоце Делчев и района се събират пред сградата на Пътна полиция в града. Към този момент няма нагласи за блокиране на пътя към границата с Гърция.

Петрич и Сандански се обединяват в протестно автошествие, което ще тръгне от паркинга пред болницата в Петрич към ГКПП „Кулата“. Въпреки информацията за концентрация на полицейски части в района хората са категорични, че ще спрат движението към и от Гърция.

Организаторите на протестите в Благоевград също заявиха готовност да блокират международния път Е-79 днес, без да отменят официално обявената дата на протеста – 19 ноември, понеделник. Всички протестиращи в района потвърдиха, че оставка на правителството и смяна на политическия модел е основното им искане.

МВР ще разположат екипи на входовете на градовете

Сериозни мерки за сигурност ще вземе полицията заради предстоящите днес протести. От МВР ще разположат и екипи на пътна полиция на входовете на градовете заради очакваните автошествия в неделния ден. Край София и други големи градове ще има и допълнителни екипи на жандармерията. 

От пътна полиция имат готовност да осигурят обходни маршрути в районите на протестни шествия. 

Пред парламента и Министерски съвет ще има засилено полицейско присъствие, екипи на МВР ще има и по пътя Перник-София. От МВР призовават участниците в демонстрациите да не се подават на провокации, за да може всичко да премине мирно.