Учениците, които получат сексуално образование, включващо и упражняване на отказ, са с по-добри шансове да избегнат сексуално посегателство като студенти.

Това показва изследване на Колумбийския университет в САЩ, финансирано от местния Национален институт за детско здраве и човешко развитие. Според него доброто сексуално образование в гимназията може да защитава младежите и извън училище.

В изследването са участвали 1671 студенти от Колумбия и Барнърд Колидж през 2016 г, допълнени от 151 подробни интервюта с бакалаври.

Според данните, ако учениците са обучавани как да отказват похождения от други хора, как да ползват противозачатъчни и как да се предпазват от венерически полести, са с много по-малък шанс да бъдат изнасилени в университета. За сравнение - не се забелязва разлика при учениците, които са получили сексуално образование, което да ги убеждавата във въздържание.

"Трябва да започваме сексуалното образование по-рано", смята Джон Сантели, доктор по медицина и главен автор на изследването. "Време е да мислим за мерки срещу сексуално посегателство за цял живот, което означава да учим младите - преди да отидат в колежа - за здравословните и нездравословните сексуални отношения, как да кажат не на нежелан секс, и как да кажат да на желани сексуални отношения."

И други фактори влияят на шанса студенти да се сблъскат с изнасилване. Сексът още в гимназията, тормоз като деца, нежелан сексуален контакт преди университета, употребата на алкохол и наркотици преди 18. Родените извън САЩ или с майка, родена извън страната, са също с по-малък шанс за изнасилване. Религиозността не помагала на младежите сама по себе си.

Според много от анкетираните сексуалното им образование е било неловко, непълно и е давало малко информация за сексуалното съгласие и сексуалното посегателство. 

Както и в България, така и в САЩ сексуалното образование не е задължително и не се практикува въобще в много училища, или пък е непълно и остаряло.