На вчерашно общо събрание в Софийския градски съд магистратите изслушаха двамата кандидати за титулярен председател на съда, който е без административен ръководител повече от година.

Общото събрание е преминало при огромна представителност -  гласували 92 съдии (от 125 титуляри), като 10 са нямали възможност да присъстват по обективни причини, става ясно от пресъсобщението. За съдия Евгени Георгиев са гласували 56 магистрати, а 25 гласа е събрал Алексей Трифонов. 8 не са гласували за никого, а трима са подкрепили и двамата кандидати.

Кой кой е?

Евгени Георгиев е номинацията, издигната от самите съдии на предишно общо събрание. Затова на шега вчера магистрати казваха, че изслушват трети път концепцията му (веднъж при издигането и един път при пращането във ВСС, б.р.).

Предния път той пак бе издигнат с внушително мнозинство - 53 от общо 64 гласували съдии.

През март обаче съдийската колегия на новия ВСС "се запъна" и въпреки отличните му референции не го избра, като му даде само 5 гласа (в конкуренция със скандалния Светлин Михайлов, събрал едва 2 - б.р.). Тогава въпросите срещу Евгени Георгиев - който "се радва" на отявлена "кафява" канонада от корпулентните издания, бяха свързани най-вече с това: как така е кандидатствал за програми и обучения в САЩ, да разкаже как се кандидатства, откъде е спечелил стипендии и къде е видял обявленията.

На общото събрание вчера Георгиев е отговорил на същия въпрос - като е заявил, че е работил с общо осем организации от САЩ и Европа, подкрепящи различни правни програми. Той казва, че авторитетът им е достатъчен коментар сам по себе си и може само да му помага.

Веднага след катастрофиралата кандидатура на Светлин Михайлов се разчу, че срещу евентуалното повторно кандидатстване на Георгиев ще има друг кандидат. Това е съдията от САС Алексей Трифонов.

Съдията, който съвсем видимо се ползва с точно обратното отношение от "кафявите" медии - къпе се в тотално одобрение, е бивш член на ЦИК от квотата на ДПС. Той бе и зам.-министър на правосъдието в служебното правителство на Огнян Герджиков.

Вчера Трифонов е трябвало да отговаря на доста по-интересни въпроси, като първият е бил: кой точно го издига и стои зад него. Той е заявил, че сам си се издига.

На въпросите - дали има политическа дейност и дали не е обвързан с някого, Трифонов е заявил, че няма никакви обвързаности с партии - бил е в ЦИК от ДПС, защото съдии били издигани просто като юридически авторитети. Не му пречела и кариерата на служебен зам.министър.

В aпeлaтивния cъд Tpифoнoв гледаше дeлoтo cpeщy Цвeтaн Цввeтaнoв зa длъжнocтнo пpиcвoявaнe и пoтвъpди oпpaвдaтeлнaтa пpиcъдa нa CГC. Taĸa peши и Bъpxoвният ĸacaциoнeн cъд.

Cъдиятa бe и в cъcтaвa, ocтaвил в apecтa глaвнaтa ĸacиepĸa Mapгapитa Πeтpoвa и зaм. глaвнaтa cчeтoвoдитeлĸa Бopиcлaвa Kючyĸoвa в caмoтo нaчaлo нa paзcлeдвaнeтo KTБ, като прие, че те са заплаха за националната сигурност.

Заради пребиваването в ЦИK oт ĸвoтaтa нa ДΠC той cи нaправи отвoд пo дeлo зa изтoчвaнe нa Дъpжaвния peзepв, припомня правният сайт "Де факто"..

Мнението на общото събрание на съдиите обаче има само съвещателен глас пред ВСС. Съдийската колегия на висшия кадрови орган трябва да вземе решението кой да оглави за 5 години наричания често "най-важен окръжен съд" в страната. При това с квалифицирано мнозинство от 8 гласа.