След като вкара в ареста кметицата на "Младост" Десислава Иванчева и "пропусна" да поиска отстраняването й от поста (така тя подписваше актове иззад решетките), днес поркуратурата направи друг изненедащ ход. По искане на държавното обвинение спецсъдът гледа дело за принудителна административна мярка - забрана за напускане на страната на Иванчева и уволнената й заместничка Биляна Петрова.

Съдът се произнесе със забрана.

Работата е там, че и двете са неизменно в ареста от задържането им с 56 000 белязани евро на 17 април т.г. в центъра на София. Според обвинетието те и бившият районен кмет, а сега консултант - Петко Дюлгеров поискали и получили 70 000 евро от предприемача Александър Ваклин като аванс от общо 250 000 рушвет, които му поискали. 

Днес Иванчева и Петрова казаха пред съда, че не възразяват срещу искането на обвинението.

"Нямам никакво отношение към тази забрана и не възразявам да приемете и това искане на прокуратурата. Все едно аз съм вече осъдена и всички мерки срещу мене се приемат единствено въз основа на тежестта на обвинението", заяви Биляна Петрова.

Миналия петък с двете се разигра истински "спектакъл", след като Специализираният наказателен съд (СНС) ги освободи под домашен арест и разпореди мярката да влезе в сила веднага. Прокуратурата обаче отправи "особено искане" до апелативния спецсъд, който в блиц режим само за няколко часа излезе с определение, че отменя преместването на двете вкъщи. Иначе по същество за мярката за неотклонение АСНС трябва да се произнесе до края на тази седмица.

Според все повече наблюдатели, въпреки тежкото обвинение за "подкуп в особено големи размери", случващото се с ареста на двете, който не би трябвало да е част от наказанието, е демонстративна саморазправа.

"Това, което извършват Специализираните съд и прокуратура по делото срещу Иванчева и Петрова, няма нищо общо с правосъдието, а е по същество извратена форма на мъчение - психически тормоз. В разстояние на няколко часа двете жени бяха лашкани между радостта от свободата и отчаянието от ареста. Смея да мисля, че това се прави по план, умишлено, хладнокръвно и със садистично удоволствие - написа минлата седмица карикатуристът Христо Комарницки, който присъстваше на мярката в съда. -

Територията е в ръцете на особено гнусна Шайка.

Призовавам всички честни хора на БУНТ.

Иначе ще ви смачкат - постепенно, методично, поединично."