След десет часа совалки между коалиционните партньори ГЕРБ и "Обединени патриоти", както и вътре в самата малка коалиция, които се провеждат днес в сградата на Министерския съвет, лидерите на ОП се разделиха без да дадат изявления. Очаква се такова да направи утре вицепремиерът в оставка Валери Симеонов, преди редовното заседание на кабинета. Кратък коментар направи само председателят на парламентарната група на малката управляваща коалиция Волен Сидеров, от който коментар стана ясно, че си тръгва обиден. 

Формално, двете формации трябва да обсъдят кой ще е наследникът на Симеонов на поста, след като миналия петък той подаде оставка. Неформално обаче "патриотите" трябваше да обсъдят и исканата от лидера на "Атака"  оставка и на другия вицепремиер - на военния министър и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, както и да решат - ще се явят ли заедно на вота за Европейски парламент през май 2019-а.

Слухове, тръгнали от близкия до Симеонов бургаски сайт "Флагман" спрягат за негов наследник шефката на кабинета му Марияна Николова. В хода на деня обаче се артикулира още едно име - това на депутата и зам.-председател на партията на Симеонов НФСБ - Борис Ячев. Според източници на Клуб Z съпартийците на Симеонов настоявали за вътрешен човек и партиен член на поста, а Николова не е част от НФСБ. 

Появи се слух и че ГЕРБ е против заемането на овакантения пост. Сега в правителството има четирима вицепремиери. Освен Симеонов, който е в оставка, такива са и Каракачанов, Томислав Дончев, както и външният министър Екатерина Захариева.  

В предаването "Лице в лице" по бТВ депутатът от ВМРО Искрен Веселинов обяви, че страните са се разбрали, че вицепремиер на мястото на Симеонов ще има. Но отказа да посочи конкретно име, защото към 17:30 ч разговорите продължаваха. Междувременно Сидеров напусна заседанието преди то да е приключило. Според информация на Клуб Z Сидеров не е бил съгласен с предложението на Симеонов шефката на кабинета му да го наследи. И обяви с ирония: "вичко е прекрасно, аз съм един прост депутат". Очаква се именно нейното име да обяви утре Валери Симеонов, а оставката му и новото назначение да бъдат гласувани в парламента още тази седмица. Проблем за Сидеров е и фактът, че ако Симеонов се върне в парламента като депутат, НС трябва да напусне депутатката на "Атака" Миглена Александрова. Така народните избраници на Сидеров ще станат 7, на НФСБ - 9, а на ВМРО 11. Сидеров настоява депутат на Симеонов да се оттегли и на негово място да влезе човек на "Атака".

В ранни зори

Разговорите започнаха още от 8 ч сутринта, когато в кабинета на премиера Бойко Борисов в Министерския съвет бяха привикани на нещо като "голям коалиционен съвет" и тримата съпредседатели на "Обединени патриоти". Заради това закъсня и заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което Симеонов е принципал. Все пак то бе водено от социалния министър Бисер Петков.

Около 10 ч лидерите на "патриотите" се затвориха в кабинета на Симеонов. А четири часа по-късно в сградата на правителството бяха повикани и всички депутати на НФСБ. 

Аз съм един прост депутат

Около 17 ч лидерът на "Атака" напусна заседанието. За да обяви, че "всичко изчистихме". 

"Всичко изчистихме, всичко е наред, всичко е прекрасно. А кой ще наследи Симеонов на поста, това ще го реши премиерът. Не знам какво е предложението, питайте премиера и останалите коалиционни партньори", заяви Сидеров.

Попитан остава ли коалицията "Обединени патриоти", Сидеров отговори:

"Да, разбира се, че остава, няма проблем. Няма никакъв проблем, аз не виждам защо се вълнувате толкова".

"Няма нищо какво да кажа специално. Аз съм само един прост депутат", допълни още той, като не поясни защо напуска по-рано заседанието.

Около 18 ч сградата напусна и Красимир Каракачанов, без да даде изявление.