Среща с Борисов ще има, когато водената от него коалиция разработи визия за справянето с корупцията - нали не очаквате да коментираме управленската програма, която изкара хората на улицата.

Това е днешният коментар на президента Румен Радев по въпроса ще кани или няма да кани та среща премиера Бойко Борисов. Оказа се, че в петък той изразил само готовност, но това не била реална и конкретна покана.

"Готов съм да приема лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и да изслушам неговата визия за справяне с корупцията по високите етажи на властта, за прекратяването на катастрофалния срив на инвестициите, за икономическото догонване на държавите от Централна и Източна Европа, които се откъснаха далече напред по темпове на икономически растеж и качество на живот", обяви Радев в петък.

А в отговор на уточняващ въпрос тогава дали това е покана за среща той отговори: „Да, отворен съм“.

Борисов, който беше в Гърция, бързо отговори, че приема поканата.

"Приемам поканата на президента. Надявам се, че до срещата ни държавният глава ще се запознае поне с четиригодишната ни визия за управление на кабинета, както и с доклада на Еврокомисията, и заедно да ги дискутираме!", заяви премиерът от Солун. 

В неделя в разяснения по повод предполагаемата среща по БНР се включи и началникът на кабинета на Радев Иво Христов, който пръв даде да се разбере, че не се предвижда покана от "Дондуков" 2 към "Дондуков" 1 в близко бъдеще.

Днес президентът последва опорната точка, зададена вече от Христов.

„Среща ще има, когато водената от премиера коалиция разработи ясна и конкретна визия за справянето с корупцията по високите етажи на властта и за прекратяването на катастрофалния срив на инвестциите и за постигане на икономически ръст, който да направи така, че да догоним държавите от Централна и Източна Европа“, поясни държавният глава.

„Нали не очаквате, че ще разговаряме и ще обсъждаме четиригодишната програма на кабинета „Борисов“ 3, която изведе хората на улицата“, каза още президентът.

Радев коментира и предложението на лидерката на БСП Корнелия Нинова за намаляване на заплатите на политическия елит.

 
„Първо, по отношение на моята заплата, която e обект на коментар от няколко дни - не аз определям заплатата на президента, а Народното събрание. Така че народните представители са в пълното си право да я намалят, както намерят за добре. Що се отнася до увеличаването на заплатите на политическия елит, то е оправдано само ако бъде обвързано с тяхната дейност по отношение на реалното благосъстоянието на българските граждани. Такива тенденции засега няма“, каза той.
 
Според него една от причините българските граждани да бъдат по улиците е, че не вярват, че българските политици разчитат само на заплатата си.
„Българите ще имат достоен живот тогава, когато възпитат своите политици да живеят само от заплатата си“, добави още Радев.
На въпрос за процесите в правителството и за това кой да остане и кой да си тръгне, президентът отговори: „Не се меся в кухнята на коалициите и на партиите“