Близо 210 000 домакинства в България, които получават енергийни помощи, ще получат още по 100 лева допълнително за сезон 2018-2019 г. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, като се позова на днешно решение на правителството.

"Целта на това решение е да бъдат допълнително защитени най-уязвимите групи от населението срещу поскъпването на цените на някои от енергоизточниците. Това е най-всеобхватната група от населението, която включва 17 целеви групи – възрастни хора, самотно живеещи хора, хора с увреждания и др.", съобщи Петков.

По данни на Агенцията за социално подпомагане близо 210 000 лица и семейства са одобрени за тази помощ, която тази година - за петте месеца на отоплителния сезон, възлиза на 374,15 лева.

Допълнителните средства, които ще бъдат изплатени, възлизат на общо 21 млн. лева и са осигурени по бюджета на Министерството на труда и социалната политика.

С решението си от днес правителството реагира на поскъпването на някои от енергоизточниците и осигурява средства за компенсирането му. Сумите започват да се изплащат от 12 декември т.г. - по банковите сметки или по касов път, в зависимост от избора на хората.

По думите на Петков помощ ще получат всички, които са одобрени за получаване на целева помощ за отопление, независимо от енергоизточника, който ползват.