Парите от по-високия данък за старите автомобили да бъдат насочени към домакинства, отопляващи се с твърдо гориво. Това предложи шефът на БСП София Калоян Паргов с уточнението, че тази идея е обсъдена от изпълнителното бюро на партията. Според Паргов смисълът е тези пари от данъка да бъдат използвани целево във всички градове в България за справяне с мръсния въздух.

"Проблемът с мръсния въздух не е само в София. През уикенда бяха констатирани такива проблеми в редица български градове. И то значително над нормата", каза Паргов.

Той припомни, че проектът на Столична община с инсталациите за пречистване на въздуха, които се слагат на комините, е бил приветстван от социалистите.

"Призоваваме тези пари (от данъка върху старите коли - б. р.) да бъдат  използвани ударно за закупуването и монтирането на такива инсталации. Тези пари трябва да бъдат вложени в нещо. Те не могат да пълнят дупки на бюджета на един или друг кмет, да бъдат влагани в едни или други ремонти", заяви Паргов.

Според него зелените билети дори да са безплатни няма да решат проблема, защото това е кризисен пиар.

Паргов коментира и оставката на Евгени Крусев като зам.-кмет на София. Според него това е "шах на пешката, за да спасим царицата"

"Оставка поискаха в общинския съвет редица политически групи и колеги. Припомням тогава, че ние търсихме отговорност като политическа сила в първо лице единствено число от кмета на София, а не от заместниците или така наречените буфери, които пазят кмета в една или друга кризисна ситуация. Дълбоко се съмнявам, че всяка една оставка в последните 10 години е била плод само на лично решение, включително оставката на министрите. Оставката на един заместник-кмет няма да реши проблемите, защото отговорността за назначаването на един или друг заместник-кмет, носи кметът на столицата г-жа Фандъкова", каза още Паргов.

И припомни, че от БСП са поставили въпроса за експертизата на Крусев още при неговото назначаване.

Секретарят на БСП Вяра Емилова призова АПИ да отговори на искането на партията за независима експертиза на пътищата. Тя обясни, че отговорът вече се бави близо месец.

Зам.-шефът на парламентарната група на БСП Крум Зарков заяви, че партията ще внесе предложение, според което ЦИК трябва да направи регистър на избирателите, за да започне решаването на въпроса с т.нар. фантоми - хора, които фигурират в списъците, но отдавна не живеят в България. Той припомни, че такова задължение по закон ЦИК има от 5 години, но такъв регистър все още няма. Зарков каза още, че към момента в списъците фигурират над 6,5 млн. избиратели, докато на последните парламентарни избори са гласували 3,6 млн. избиратели.

"Настояваме и ще внесем предложение за това този регистър да бъде най-сетне създаден и той да послужи за изготвянето на следващите избирателни списъци. За да стане това достатъчно бързо, предлагаме за първоначална база данни да се вземат данните за гласуването на последните парламентарни избори", каза Зарков.

Тези, които не са гласували тогава, според него ще имат възможност да се регистрират.

БСП ще бъде против отпадането на машинното гласуване, каквито идеи има в управляващото мнозинство.