Европейските партньори благодариха на САЩ, че са усетили притесненията им и отлагат с 60 дни процедурата по прекратяване на Договора за ликвидиране на ракетитес малък обсег.

Това обяви днес пред български журналисти в Брюксел външната министърка Екатерина Захариева. Тя участва в двудневната среща на първите дипломати от страните членки на пакта.

Съвсем естествено главна тема на срещата бе обявеното вчера намерение на САЩ да започнат подготовка за преустановяванена на участието си в подписания през 1987 г. договор. Причина е, че според Вашингтон и НАТО Москва го нарушава, като разработва и разполага нова ракета със среден обсег.

„Знаете, че за последните пет години САЩ над 30 пъти са уведомявали, че Русия не спазва договора. Всички се надяваме на диалог и връщане на Москва към него“, каза Захариева.

Макар че споразумението е само между две страни, то е изключително важно за сигурността на цяла Европа.

И решението на съюзниците показало единството на партньорите от двете страни на Атлантика. Това станало макар понякога да изглежда, че в алианса има леко сътресение. Важното е, че всички в НАТО се грижат заедно за опазването на мира.

Клуб Z помоли Захариева да коментира думите на руския сенатор Франц Клинцевич, че въпросната ракета не нарушава Договора, тъйкато е с малък обсег и лети само 498 километра.

„Начинът, по който трябва да се установи дали това наистина е така, е чрез проверка. В Договора има механизъм. Всъщност САЩ и съюзниците призовават точно за това, т.е. за удостоверяващ контрол. Защото преди няколко години, когато Вашингтон за първи път повдигна въпроса, имаш отричане, че има разполагане на ракети, включително на такива, които летят 498 километра“, коментира дипломат номер 1 на София.

Има 60 дни, в които ще се види дали този договор ще оцелее.

В отговор на въпрос на Клуб Z, Екатерина Захариева съобщи, че на срещата не са обсъждани конкретни действия на НАТО и черноморските й членки в отговор на евентуални бъдещи действия на Русия срещу Украйна в района на Азовско море. 

През двата дни на срещата този въпрос бе зададен няколко пъти на генералния секретар Йенс Столтенберг. Той обаче така и не даде нито положителен, нито отрицателен отговор.

Основното послание според Захариева е било, че всички желаят деескалация на напрежението.

Западните Балкани е била сред най-важните теми за България, каза още външната министърка. Участниците са потвърдили и подкрепили Македония за бъдещо членство. Всички се надяват  да приключи процедурата по договора, за да може Скопие скоро да стане пълноправен член.

Важно е също, че е постигнато съгласие за активизиране на годишната национална програма за Босна и Херцеговина. Надеждата е така да се даде тласък на новото правителство в Сараево да осъществи истинските реформи, важни за стабилността, просперитета и сигурността за гражданите.