Нещо като бойкот, ама не съвсем, обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на конгреса на Партията на европейските социалисти (ПЕС). Председател на ПЕС, от която българската левица е част, е Сергей Станишев и на предстоящия утре и вдругиден конгрес в Лисабон се очаква да затвърди лидерската си позиция. Нинова обаче нямало да отиде – в знак на протест срещу резолюциите, които се очаква да приеме ПЕС – за равенството между половете и миграцията. Вместо нея, щяла да пътува Деница Златева, международен секретар на партията.

„Делегатите на БСП на конгреса на ПЕС ще подкрепят Сергей Станишев, но ще бъдат против резолюцията за равенство на половете, тази за миграция и пакта на ООН. Няма да участвам в конгреса на ПЕС. Държа да го чуете от мен първо, точно и ясно, за да няма после спекулации“, заяви на нарочен брифинг в парламента Нинова.

И се мотивира:

„Подкрепяме редица от решенията на конгреса, които касаят социална Европа, политиката за младите хора, за зелена икономика и други. Но конгресът ще приеме резолюция за равенство на половете, с която се призовават всички държави-членки да я в ратифицират националното си законодателство като „единствен начин за защита на жени от насилие“. Позовавам се на решението на Конституционния съд, който се произнесе, че Истанбулската конвенция противоречи на българската конституция и се позоваваме на решение на Националния съвет на БСП. Не приемаме това. Изпратила съм писменото си възражение. То вече е депозирано до конгреса и нашата делегация няма да подкрепи тази резолюция с гласовете си“.

И след „любимата“ тема с Истанбулската конвенция, Нинова се прехвърли на другата любима: миграцията.

По думите и конгресът на ПЕС ще приеме резолюция относно политиката по миграция, в която се предлага държавите-членки да поемат солидарна отговорност за приемане на мигранти и ако това не се случи на такава държава да бъдат налагани финансови и икономически санкции. В документа се посочвало още, че трябва да се улесни достъпът на мигранти чрез издаване на хуманитарни и студентски визи, визи за сезонна заетост и др.

„Ние не приемаме и това. Има решение на българския парламент по този въпрос, с което задължихме правителството да не подписва двустранни споразумения за връщане на мигранти“, заяви соцлидерката.

Иначе пожела крепко здраве на Сергей Станишев и затвърди, че левицата ще го подкрепи за нов мандат начело на ПЕС. Всъщност, друг кандидат за поста няма.

„БСП издигна кандидатурата на Сергей Станишев за президент на ПЕС. Стоим твърдо зад него, подкрепяме го и нашите гласове на делегацията в Лисабон ще бъдат за него. Желая му успех и здраве, защото го чакат тежки битки догодина на европейските избори“, заяви Нинова.

Но в контекста именно на европейските избори отказа да каже дали Станишев отново ще води листата на левицата.

По програма на конгреса в Португалия ще бъдат обсъдени и приети насоките за стартиращата през 2019 г. кампания за европейски избори. Освен нов президент и ръководство на ПЕС, ще бъде утвърдена и кандидатурата на европейската партия за председател на Европейската комисия. Както е известно, това е Франс Тимерманс.

Конгресът ще приеме и резолюции (част от които явно БСП не приема), които ще са в основата на платформата на ПЕС за европейските избори през 2019 г. Основен акцент е поставен върху социалното и икономическо развитие на ЕС, подобряването на благосъстоянието на младите хора, ограничаването на неравенствата, засилването на равнопоставеността на половете, стимулирането на демокрацията и върховенството на закона, намаляването на негативните последици от миграцията, както и стимулирането на вътрешната кохезия на Съюза и активното му участие в световните процеси.