Иранският президент Хасан Рохани окачестви като икономически тероризъм изтеглянето на САЩ от иранското ядрено споразумение и повторното налагане на санкции, предаде Ройтерс.

"Икономическият тероризъм означава създаването на ужас в една страна, и на страх в други страни, които имат намерение да инвестират", подчерта президентът на провеждана в Техеран шестстранна среща на председателите на парламентите на Афганистан, Иран, Китай, Пакистан, Русия и Турция, предаде Франс прес.

Рохани отбеляза, че Техеран е изправен пред нападение в глобален мащаб, което не само заплашва независимостта и идентичността на Иран, а и се опитва да подкопае дългосрочните му отношения с други страни.

Рохани предупреди, че ако наложените санкции отслабят способността на Иран да се справя с тях, към Запада ще се насочи "потоп" от наркотици, бежанци и атентати, предаде Ройтерс. 

"Предупреждавам тези, които налагат санкции, че ако бъде засегната способността на Иран да се бори с наркотиците и тероризма, няма да бъдете в безопасност от потоп от наркотици, бежанци, бомби и тероризъм", подчерта президентът в реч, излъчена по иранската държавна телевизия.

Иран се намира на важен път за трафик на наркотици между Афганистан, Европа и страните от Персийския залив. Всяка година Техеран изгаря около 100 тона конфискувани наркотици, като символ на решимостта си да се бори с тях. Икономиката на страната обаче е разклатена от въведените отново санкции на САЩ, след като американският президент Доналд Тръмп се изтегли от многостранното ядрено споразумение с Иран, отбелязва Асошиейтед прес.

Иран граничи с Афганистан, който е най-големият производител на опиум в света, припомня Ройтерс. Пакистан е важна транзитна страна за наркотиците.

Освен това Рохани призова страните от региона към сътрудничество в борбата с тероризма, предаде ТАСС, цитирайки телевизия "Маядин". "Страните, които ни бойкотират, трябва да знаят, че действията им няма да окажат никакво влияние на способността ни да се борим с тероризма", подчерта той.

От своя страна иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф заяви, че американските продажби на оръжие превръщат Близкия изток в "барутен погреб", предаде Ройтерс.

"Равнището на продажби на оръжие от страна на САЩ е невероятно и далеч надхвърля нуждите на региона", подчерта външният министър. "Това говори, че американците следват много опасна политика", предупреди Зариф, цитиран от националната иранска агенция ИРНА.

Основният регионален съперник на Иран, Саудитска Арабия, купува големи количества оръжия от западните страни, отбелязва Ройтерс.

В изказване на конференцията председателят на долната камара на руския парламент Вячеслав Володин заяви, че САЩ използват терористи като инструмент за натиск и повод за намеса в суверенните работи на други страни, предаде ТАСС.

Според Володин поради геополитическите амбиции на САЩ световната общност все още не е успяла да обедини усилията си за борба с тероризма, особено в Сирия.

Вашингтон се опитва да обоснове действията си с така наречената концепция за противопоставяне на свързания с насилие екстремизъм.

"В рамките на тази концепция на държавите се налага идеята за внедряване на антиекстремистки стандарти за възпитаване на гражданското общество от така наречени независими международни експерти, като се заобикалят законните власти", подчерта той.

Според Володин това води до подкопаване на ролята на държавните институции, засилване на екстремистките настроения и призиви към "цветни революции".

"Трябва да имаме общо разбиране по въпроса какво е тероризъм, трябва да бъде създаден единен списък на терористичните организации и не трябва да допускаме двойно тълкуване на действията им. Трябва да направим всичко, за да лишим тероризма от финансова поддръжка, която най-често идва от търговията с наркотици и трансграничната престъпност", предложи още председателят на долната камара на руския парламент.

Русия, Китай, Иран, Афганистан, Турция и Пакистан трябва да се обединят срещу протекционизма и ограничителната политика на САЩ, включваща издигане на търговски бариери и въвеждане на санкции, добави Володин на конференцията.

БТА