Великобритания ще трябва да отложи излизането си от Европейския съюз, ако министър-председателката Тереза Мей загуби днешния вот на доверие към нея като партиен лидер, заявиха днес самата тя и министърът на правосъдието Дейвид Гок.

"Новият лидер, няма да има време да предоговори споразумението за оттегляне (от ЕС - б.р.) и да прокара законодателството през парламента до 29 март (2019 г. - срока за "Брекзит" - б.р.), така че един от първите му актове би трябвало да бъде отлагане или отказ от член 50 (от договора на ЕС за напускане на страна членка - б.р.), забавяне или спиране на "Брекзит", докато хората искат да продължим с него", каза днес Мей в обръщение.

"Относно преговорите за каквато и да било договореност с Европейския съюз, смятам, че ако тя изгуби вота довечера, неизбежно ще се наложи отлагане на Член 50 ", каза Гок в интервю за радио Би Би Си.

"Не мисля, че бихме напуснали Европейския съюз на 29 март", добави той.

Удължаването на двегодишния срок за преговори, след като държава членка подаде молба за напускане на ЕС по член 50 от неговия договор, изисква единодушно съгласие от всички държави членки.
 
Междувременно министърът на търговията Лиъм Фокс, каза, цитиран от Ройтерс, че правителството може да не внесе сделката за напускане на ЕС в британския парламент на новоуречената дата 21 януари 2019 г., ако не получи допълнителни уверения, че т.нар. "защитна мрежа" за Северна Ирландия няма да държи за неопределено време цялото Обединено кралство обвързано с правилата на ЕС.
 
 
В Брюксел председателят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че в началото на двудневна среща на върха, започваща в четвъртък вечер, 27-те държавни и правителствени ръководители ще изслушат Мей и след това  ще приемат заключения за "Брекзит".
 
От Берлин германската канцлерка Ангела Меркел даде ясно да се разбере, че повече никакви промени не могат да се правят в споразумението между Великобритания и ЕС, което лидерите от ЕС одобриха на 25 ноември в Брюксел. След нея Туск написа в Туитър (според АФП "саркастично"):
 
"Ясно е, че ЕС на 27-те иска да помогне. Въпросът е как".
 
 
В гласуването в групата на консерваторите довечера могат да участват всички нейни членове - 315 души. За да спечели, Мей ще се нуждае от обикновено мнозинство от всички регистрирани гласуващи. При участие на всички законодатели, това ще означава 158 гласа.

Ако Мей спечели, тя остава на поста си и това положение не може да се оспорва през следващите 12 месеца. Ако загуби, тя трябва да подаде оставка и няма право да се кандидатира на следващите избори за партиен лидер. Съществена вътрешнопартийна съпротива обаче може да направи лидерството й несъстоятелно.

Ако Мей загуби, ще има избори за неин приемник. Този приемник ще стане министър-председател, но това не означава автоматично свикване на общи избори.

Ако за поста претендират няколко кандидати, парламентаристите консерватори ограничават броя им с тайно гласуване на няколко етапа - кандидатът с най-малко гласове отпада и законодателите гласуват отново. Тази процедура се повтаря, докато останат само двама кандидати. След това за двамата гласува по пощата цялата консервативна членска маса. Право да гласуват имат хората, които членуват в партията поне от три месеца.

Възможно е също изборът между двамата кандидати с най-много гласове да бъде направен от депутатите, а не от членовете на партията.

БТА и екип на Клуб Z