Посланикът на САЩ в Колумбия сравни с музейни експонати руските самолети, прилетели във Венецуела, предаде ТАСС.

Пребиваването на два руски стратегически бомбардировачи Т-160 във Венецуела предизвика острата реакция от страна на САЩ. 

"Самолети на такава възраст не могат да бъдат провокация", иронично коментира посланик Кевин Уитакър. "Те реално са като излезли от музея", добави той.

Посланикът отбеляза също, че за разлика от Русия, която е изпратила в района бомбардировачи и други бойни самолети, Вашингтон е пратил кораб-болница.

"Венецуелският режим е корумпиран и неефективен, районът се нуждае от връщането на демокрацията в тази страна", коментира още Уитакър.

На 10 декември два руски ракетоносци Ту-160, тежкият военнотранспортен самолет Ан-124 и самолет за далечни полети Ил-62 прелетяха от Русия до Венецуела. Те кацнаха на летището в Майкетия и участваха в съвместни демонстративни полети с бойни самолети от Венецуелските военновъздушни сили.

Ту-160 е съветски свръхзвуков стратегически бомбардировач-ракетоносец с крило с изменяема стреловидност, разработен от Конструкторско бюро Туполев. Той е най-големият и най-мощен сръхзвуков самолет и самолет с изменяема геометрия на крилото в историята на военната авиация. Наричан от своите пилоти "Белият лебед".  Първият полет на Ту-160 е извършен на 18 декември 1981 г. Самолетът може да носи на борда си до 40 000 кг свободно падащи бомби с различен калибър, в това число ядрени, различни касетъчни бомби, морски мини и друго въоръжение.