Обществена поръчка за изграждане на инфраструктурата за т.нар. газов хъб "Балкан" ще бъде обявена на 21 декември. Това заяви министърката на енергетиката Теменужка Петкова в Народното събрание днес. 

Търгът е на "Булгартрансгаз" и държавната компания вече подготвя документацията. Става дума за доставка на необходимите материали, оборудване, инвестиционно проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на разширение на газопреносната инфраструктура паралелно на северния магистрален газопровод до българо-сръбска граница в етап линейна част, обясни министърката. Документацията ще бъде изпратена до Агенцията за обществените поръчки следващата седмица за предварителен контрол за законосъобразност.

Преди ден Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) публикува доклад, който съдържа подробно описание на процедурата за провеждане на ангажиращата фаза 3 от проекта за развитие и разширение на газопреносната система на „Бургартрансгаз“. Откритото заседание на регулатора по темата ще е на 19 декември. Това значи, че се очаква КЕВР излезе с решение на 21 декември. Според доклада прогнозната стойност на проекта за разширение на газопреносната система е на стойност 2,767 млрд. лв. 

„Булгартрансгаз“ е на финала на процеса за създаване на борса за търговия с природен газ в България, каза още министърката.

„До края на годината дъщерната компания, собственост на„Булгартрансгаз“, която ще бъде оператор и ще се занимава с тази дейност, ще бъде факт“, обяви тя - „Предстои другата седмица да бъде подписан Меморандум за сътрудничество с „Централен европейски газов хъб“. Това е компанията, която оперира борсите за търговия с природен газ в Австрия и Чехия“.

„Булгартрансгаз“ ще придобие 20% от акциите в компанията, която ще реализира проекта за LNGтерминала на Александруполис, обясни още Петкова. И добави, че са проведени и преговорите с „Газтрейд“. По думите й това е изключително важен проект за диверсификацията на източниците за доставка на природен газ, не само за България, но и за целия регион.