Край нямат проблемите на "Милан". Снощи отборът бе изхвърлен драматично от турнира Лига Европа от гръцкия "Олимпиакос". Днес УЕФА обяви решението си по казуса с нарушаването на правилото за финансов феърплей от страна на "росонерите".

Изживяващият тежки времена гранд засега избягва гилотината с изваждане от евротурнирите, но има срок до 30 юни 2021 г., за да заличи пасивите си от футболни дейности и да приведе счетоводните си документи с изряден вид. Ако не го направи до тази дата, автоматически влиза в сила дисквалификация за следващите два сезона (или в тези, в които се класира).

Наложена е глоба в размер на 12 милиона евро, която ще бъде удържана от спечеленото в Лига Европа. Клубът е ограничен да картотекира футболисти - максимум 21, вместо 25, колкото могат всички останали.

Миналото лято УЕФА санкционира "Милан" за две години, но клубът обжалва успешно пред Арбитражния спортен съд (КАС) в Лозана и игра в ЛЕ. Тогава КАС вдигна забраната и принуди УЕФА да преразгледа казуса. В Нион поясниха, че "червено-черните" и сега могат да внесат жалба, ако считат, че това решение ги ощетява.

Счита се, че "Милан" е нарушил финансовия феърплей с над 200 милиона евро, дадени за трансфери и заплати на футболисти. Преди месеци клубът стана притежание на американски хедж фонд, след като китаецът Ли Йонхон, закупил го от Силвио Берлускони, така и не се отнесе към придобивката си като към истински бизнес проект.