Като запленени зрители трябва да настояваме да разберем кой ги пише тези сценарии. Те са вече банално скучни. След години тъмнина собственикът на „Юлен“ светна като коледна звезда. И това не е социално слабият „Георгиус Георгиу“, не е и Цеко Минев, посочен поименно от премиера Бойко Борисов в началото на 2018-а.

А легендарният скиор Марк Жирардели. За публиката е важно да се каже, че той сам се обозначи като собственик след среща с трима министри - на спорта, на туризма, на екологията, а за техния разговор научихме от едно дежурно прессъобщение.

Затъване в мрака

Историята около ски пистата в Банско обаче не става по-прозрачна с тези ходове. В първото си интервю във вторник Марк Жирардели казва, че станал мажоритарен собственик на „Юлен“ през 2016 г. Защо тогава премиерът Бойко Борисов обяви през февруари тази година, че собственик е Цеко Минев, а министърът на екологията Нено Димов месеци наред мълчеше като комунист на разпит и повтаряше, че „не е негова работа да проверява кой е реалният собственик на „Юлен“.

Как така Жирардели се оказа и съветник на министъра на туризма Николина Ангелкова, която признава тази подробност в очерка - „Марк Жирардели - посланикът“, публикуван в понеделник във в. „Труд“ (същия ден, в който излезе информацията за промяната на собствеността). Във възхваляващата публикация не се казва откога той е съветник на ресорен министър, който наблюдава дейността на зимните курорти.

Ако ще прави честен и открит бизнес в България, защо еталонът на ски спорта по света - Марк Жирардели - не иска да посочи от кого е купил офшорката „Т.А.К. лимитед сървисис“.

Натрупвания

През тази една година след многократни опити /обикновено в последните дни на годината/ промяната в устройствения план на Национален парк „Пирин“ стигна до Върховния административен съд след обжалване от няколко екологични организации.

Стигна се дотам, че бившият вицепремиер Валери Симеонов заплаши, че ще посегне на живота си – ще си върже релса на врата и ще се хвърли от бургаския мост, ако държавата загуби делото. И това стана, след като беше обвинен директно от коалиционния си партньор Волен Сидеров, че обслужва „редник Цеко“.

Лично главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че ще търси наказателна отговорност на правителството, ако не се промени концесионният договор с „Юлен“. От 2001 г. насам някак си между другото компанията се настанила на 165 ха при разрешени по договор 95,5 ха. А и пропуснала за времето от 2005  до 2015 г. да плаща концесионна такса, а държавата си е затваряла очите за тази подробност (става дума за допълнителните 5% върху концесионната такса, която концесионерът трябва да плати и които отиват в Националния фонд по опазване на околната среда).

Освен това със съдействието на поредица министри на екологията в трите правителства на Бойко Борисов се правеха груби опити да се промени планът за управление на Национален парк „Пирин“ без необходимите екологични оценки. Природозащитници предупреждаваха, че има опасност не само безконтролно да иззсекат хилядолетни гори, но и да се унищожи местното биоразнообразие.

Толкова ли е мощен властовият център в Банско, та направи така, че финансовите интереси на концесионера да се внедряат в правителството, парламента и да осигурят силна периферия от застъпници, които да обикалят телевизионните студия?

Подкрепа отвисоко  

В началото на годината премиерът Борисов самоотвержено се включи, като сравни Банско с Давос.

„Спрете се малко с тези протести! Не може в Давос на един баир да има 10 лифта, а у нас да се правят протести само за един. И пак протест ще ми правят... А ние искаме едно лифтче - само едно лифтче още да има. И протести, протести, протести за един лифт“, обяви през януари той.

Протестите никога не са били срещу „втората кабинка“ или да се попречи Банско да се развива като курортен център, а срещу начина, по който се обслужват частните интереси на един концесионер, който явно е над държавата.

Защото във вторник Бойко Борисов продължи със застъпничеството.

„Безспорно Марк Жирардели е световна звезда. За всеки курорт и за всяка държава да имаш подобни инвеститори е нещо много хубаво“, коментира от Австрия Борисов.

Как може да е хубаво да имаш инвеститор с история на офшорка и неясно кредитно минало? Премиерът не пропусна да нападне и „зелените“, които, ако били в Австрия, щели да „ликвидират“ целия турситически бранш.

И между всичко това сподели, че не се наема да коментира, защото „все пак е частен бизнес“. Частен, но в тази частна дейност през годините беше ангажирано цялото политическо войнство – кметове, депутати, министри, вицепремиери и както се вижда - министър-председател. Дори бившият председател на парламента Цецка Цачева излезе като гражданка да иска през 2012 г. „европейска и световна слава за Банско“.

За тези близо 10 години концесията на ски пистата в Банско се превърна в една от емблемите на трите мандата управление на ГЕРБ. Защото „втората кабинка“ на Банско се разви като тромав лобистки скандал, който се точи като устойчива сюжетна нишка още от първия кабинет „Борисов“.

И ще остане в историята, колкото и да ни е кратка колективната памет, като един от най-красноречивите примери за купуване на влияние, срастването на политиката с бизнеса и дори създаване на откровено смешни практики на партийно застъпничество. А Марк Жирадели просто още не знае какво си е купил и как вече са му „намазали ските“.