Peeping Tom - една от най-вълнуващите и разпознаваеми танцови компании в света, ще представи най-новия си спектакъл "Дете" в рамките на фестивала One Dance Week 2019.

Публиката в Пловдив ще гледа дългоочакваната танцова интерпретация на заплетения детски свят от хореографите Габриела Каризо и Франк Шартие на 20 септември 2019 в Дом на културата "Борис Христов“.

"Дете" е последната част от забележителната им трилогия, посветена на семейните отношения. След "Баща" (2014) - емоционален и наситен разказ за остаряването, и разтърсващия психологически портрет "Майка" (2016), представен в България през 2017 г., идва ред на най-важния "елемент“ в семейството – детето.

"Дете" ще смае българската публика броени месеци след световната си премиера в Les Théâtres de la Ville, Люксембург (23 април 2019) и е един от акцентите от програмата на специалното издание на One Dance Week по време на Пловдив - Европейска столица на културата.

Хореографите Габриела Каризо и Франк Шартие режисират третата част през призмата на често неразбрания, често подценяван от възрастните флуиден и оплетен във фантазии свят на детето. Спектакълът показва как перспективите му се променят, докато тялото расте, как личността се трансформира и оформя, докато детето става възрастен. Всяко движение в този забележителен танцувален портрет е продиктувано от мечтите, изборите, страховете, съмненията, несигурността…

Възрастните предполагат, но дали наистина разбират децата? Когато няма на кого и на какво да се опрат. Когато приемат кое е истина и кое е лъжа, кое е правилно и кое е грешно. Когато преминават през трамвиращи ситуации.

Как подреждат своя детски свят чрез измислиците, ролевите модели или подражанието на родителите си, за да се справят в дадени ситуации. Каква е ролята на бащата и майката в тези сложни процеси? Промените във времето и пространството, толкова типични за творчеството на Peeping Tom, присъстват и в "Дете".

Кои са основателите на Peeping Tom

Габриела Каризо и Франк Шартие основават компанията за съвременен танц Peeping Tom през 2000-та година, а понастоящем са нейни артистични директори. Декорите на спектаклите им приличат на познати места, например музей, градина, родилно отделение и контейнер за живеене, но само на пръв поглед. В следващия момент всичко това се раздава, за да предизвика логиката, табутата, представите ни за нормалното.

Редом с експресивния език на движение и майсторските танцувални техники, артистите използват ефекти от киното и звук, записан в реално време. В центъра на работата им стои човекът, с неговите състояния, болки и радости, с неговата мрачна страна, която си струва да бъде осветена.

Компанията е носител на редица международни награди, сред които приз за най-добър танцов спектакъл във Франция за Le Salon (2005), награда Mont Blanc за млади режисьори на фестивала в Залцбург (2007), Patrons Circle Award от Международния фестивал на изкуствата в Мелбърн и отличия от други държави. Спектакълът 32 rue Vandenbranden спечели престижната британска награда Olivier Award (2015) за най-добро танцово представление, а Vader/ Баща надделя в същата категория на международен конкурс в Барселона.

12-ото издание на международния фестивал за съвременен танц и пърформанс ONE DANCE WEEK ще се проведе в Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив. Билети за спектаклите се продават онлайн в системата на EpayGo.bg, както и на касите на EasyPay. Поради високия интерес към фестивала силно препоръчваме предварителното закупуване на билети.

ONE DANCE WEEK се организира от Фондация "ЕДНО за култура и изкуства" и е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Фестивалът се осъществява с подкрепата на Министерството на културата. За повече информация следете @onedanceweek във Facebook, Instagram и Twitter, както и www.onedanceweek.com.

Ограничено количество билети е в продажба онлайн на Epaygo.bg и на касите на EasyPay на специални цени от 20 и 30 лева, валидни до 1 януари 2019. Лица под 18 години няма да бъдат допускани в залата. За повече информация следете събитието във Facebook.