По разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов двама ръководители в АПИ и един от съветниците на регионалния министър ще понесат отговорност заради недобрата организация при подготовката и въвеждането на електронната винетка.

Това съобщиха от правителствената информационна служба. Като член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ ще бъде освободен Веселин Давидов, който отговаря за електронната система за събиране на такси за използване на републиканската пътна мрежа.

С постовете си ще се разделят още Антон Антонов, директор на Националното тол управление в АПИ, и Радослав Николов, съветник в Политическия кабинет на министъра на регионалното развитие и благоустройството.

Преди ден Антонов бе "уловен" със запис как след брифинг казва на своя колега "Хайде да излизаме, че ще ни налазят", визирайки журналистите, които ще започнат да задават въпроси.

Междувременно шефът на АПИ Светослав Глосов коментира в сутрешния блок на Нова тв, че не е изключено да има още оставки. 

"Дейността на АПИ не се свежда само до продажбата на винетки. Има си членове на Управителния съвет, които отговарят за различни видове дейности. До вчера на обяд не знаех за тези рокади. Това е преценка на премиера", коментира Глосов. - "Не е изключено още хора да понесат отговорност за хаоса с винетките, като това ще стане ясно през следващата седмица"

Глосов посочи, че има проблеми със софтуера, по чието отстраняване се работи. Но по думите му имало и хакерска атака към системата. Хора са злоупотребявали с услугата за конвертиране на хартиени в електронни винетки. Това не се дължало на слаба защита, а на слабост в разработката на софтуера. Този проблем също се отстранява.