Двама души са задържани за кражбата на картини на Владимир Димитров-Майстора и Димитър Киров от къщата на наследник на Майстора, съобщава бТВ, цитирайки източници от МВР.

Единият от задържаните е арестуван снощи, а другият се е предал днес.

12 от 13-те откраднати творби бяха открити от полицията.

Преди тях МВР задържа Атанас Йончев - Наско Дългия, който е купил картините от двамата крадци. Пред него те твърдели, че намерили ценните картини на изоставен таван и взели близо 3000 лева за цялата колекция.

Ето и съобщението на пресцентъра на МВР:

"Вчера е задържан единият от тях, 45-годишен мъж, а днес се е предал 27-годишният му съучастник. На двамата е наложена 24-часова полицейска мярка за задържане, а процесуално- следствените действия продължават.

Припомняме, че сигналът за кражбата на 13 картини на български художници и други старинни вещи бе подаден в полицията на 3 януари. След извършен на място оглед, стартираха и оперативно-издирвателните действия, в антикварна къща в столицата бяха открити 10 от откраднатите платна. Малко по-късно бяха намерени  и други две от картините, бяха  задържани  и двама извършители на престъплението, които от години се занимават  с търговия с културно-исторически ценности. Според експертите за картините са били платени над 10 000 лв., предстояло е доплащане."