Порнография и предсказания за погромите на „Жълтите жилетки“ комбинира в новата си книга Мишел Уелбек, за да разкаже за бунта на средната класа.

Романът на писателя, прославил се с истории за научния прогрес в генното инженерство („Елементарните частици“), секстуризма като резултат от глобализацията („Платформата“, 2002) и хипотетичната ислямизация на Франция („Подчинение“), е озаглавен „Серотонин“*.

В края на миналата година френската издателска къща „Фламарион“, както съобщават някои издания, оповести, че книгата излиза в тираж от 320 000 екземпляра, а част от френската и световната преса я постави в контекста на настоящото движение на "жълтите жилетки".

Първоначално „Серотонин“ беше обявен като роман за любовта, предвид факта, че Уелбек се ожени за трети път, но по-късно медиите заявиха, че всъщност темата са политическите и икономически проблеми в съвременното западноевропейско общество, които нямат нищо общо с любовта.

Четиридесет и шест годишният главен герой (и разказвач) на историята, Флоран Клод Лабруст, няма финансови проблеми, приятели, роднини и лични интереси. Има образование на аграрен инженер, държавна служба в Министерството на земеделието, един провален брак зад гърба си и тежка депресия. Недоволството му от живота го кара да потърси радикални промени и медицинска помощ за връхлетялата го депресия…

Що се отнася до споменатото по-горе предвиждане на движението на „Жълтите жилетки“, Уелбек като че ли демонстрира известни пророчески способности и в предишната си книга от 2015 г. - „Подчинение“. Романът, занимаващ с ислямизма и тероризма в една дистопична Франция, където изборите са спечелени от ислямистка партия, бе публикуван в деня на нападението над сатиричното списание „Шарли ебдо“.

Отношението на критиците и читателите към Уелбек често е противоречиво. Едни обявяват книгите му за „литературни памфлети“ и го обвиняват в нихилизъм, мизантропия, вулгарност, расизъм, мизогиния и ислямофобия. Може би част от причините са и в политическите позиции, които Уелбек защитава в книгите си.

Писателят е откровен антиглобалист, споделящ националистическите възгледи на Доналд Тръмп. В наскоро публикувано есе Уелбек написа:

„За мен президентът Tръмп е един от най-добрите американски президенти, които съм виждал.“

Според критици, запознати с новия роман, когато четете „Серотонин“, е лесно да се разбере защо авторът смята така.

Други го имат за блестящ интелектуалец, един от малкото съвременни писатели, който смело предупреждава за всички опасности, до които може да доведе бежанската криза в Европа. Според издателите му, Уелбек е най-четеният съвременен френски автор в чужбина.

„Серотонин“ на Мишел Уелбек се появи на френски език на 4 януари, на английски излиза през септември тази година, на руски – неуточнено кога през есента, а на български – все още не е известно.


* Серотонинът е хормон, който играе важна роля при регулирането на агресивността, настроението, съня, сексуалността, апетита… Познат е още като „хормон на щастието“.

"Площад Славейков"