Руски военен филм, разказващ за „отдадеността на съветските войници към родината“, счупи боксофис рекордите в Русия още в премиерната си седмица. Това е поредната продукция в серията държавно финансирани патриотични блокбъстъри, пише „Гардиън“.

Заглавието на филма е „T-34“ - на името на танковете, широко използвани по време на Втората световна война. В премиерния си уикенд продукцията има рекордни приходи - 713 млн. рубли (10,6 млн. долара).

„Филмът е драма за това как затворници от концентрационен лагер избягват от фашистко пленничество в опит да спасят своя живот, любов и отдаденост към родината“, казва се в изявление на руския културен министър.

Режисьорът Алексей Сидоров казва, че целта на филма му е „да разкаже историята по начин, който привлича младите хора и не провокира възражения от онези, които помнят тази велика патриотична война“.

Именно спомените от „великата патриотична война“ като конфликта с нацистка Германия са основен инструмент на Владимир Путин в речите му, приканващи към патриотизъм, посочва „Гардиън“ и подчертава, че критиката към официалния разказ за героизма на войната, в която са загинали 26 млн. съветски граждани, често се заглушава.

Около Нова година излезе и филмът „Почивката“, черна комедия за обсадата на Ленинград в един от най-тъмните периоди на войната. В сравнение с „T-34“, който непрекъснато се рекламира в държавните руски медии, режисьорът на „Почивката“ Алексей Красовский реши да излъчи филма си в ютюб, след като властите не одобриха лентата му за широко разпространение. Сергей Боярски, депутат от Думата, определи пред руски вестник идеята на филма като „богохулство и срамота“. Частно финансираният проект на Красовский дотук е събрал 800 хил. гледания, а „T-34“ има 1,5 млн. посетители.

За да бъдат излъчени в кината, руските филми първо се нуждаят от одобрение от Министерството на културата, пише изданието. Често тамошната администрация умишлено бави някои филми, които намира за проблемни. Скорошен пример за тази практика бе британската комедия „Смъртта на Сталин“.

През последните години руското правителство дава финансиране предимно на патриотични филми, но не само на такива, фокусирани върху съветската военна победа. Неочаквано през декември 2017 г., лентата за победата на СССР на баскетболен турнир в Олимпийските игри през 1972 г. стана най-печелившият руски филм, правен някога.

 

 

"Площад Славейков"