Днешното гласуване в Комисията по транспорт създаде правен прецедент и правна несигурност.

Така министърът на транспорта Росен Желязков коментира пред журналисти в Брюксел подкрепения днес доклад на германския депутат Исмаил Ертуг от пакета „Мобилност 1“. Желязков бе в парламентарната зала по време на гласуването. Той направи съвместно изявление с полския си колега Анджей Адамчик, чиято страна също е против пакета.

„Несигурността е свързана с това, че целият пакет се гледа заедно. Когато две трети от него не са приети, това означава, че няма годен предмет за докладване в пленарна зала. Това наложи докладчиците и координаторите по досиетата да се съберат на извънредна среща, на която те самите не са постигнали съгласие как да се процедира“, каза Желязков.

По тази причина те ще се съберат отново идната седмица.

„И ако до 31 януари този пакет не бъде внесен в зала, което според нас няма как да стане,  той ще бъде отложен за следващия Европейски парламент“, убеден е министърът.

В края на май ще се състоят европейските избори. Следващият Европарламент ще се събере наесен.

Според Желязков се вижда известна изнервеност у координаторите, които подкрепят пакета „Мобилност 1“. България обаче е готова да се аргументира на ниво правителство.

„Трябва да се посочи категорично, че през последните две години пакетът за мобилност не само че не събира одобрение, но разделя както Съвета на ЕС, така и Европарламента. Днешното заседание показа как е разделена транспортната комисия“, допълни Росен Желязков.

Той припомни, че това разделение е проличало още на Съвета на ЕС, където „много малко не ни достигна да не постигнем неблагоприятния за нас общ подход“.

Анджей Адамчик благодари специално на Росен Желязков за действията му. Полският министър изрази благодарност към 7 страни от ЕС, сред които България, за противопоставянето им на пакета "Мобилност 1".