На 81 години си отиде телевизионният журналист Величко Скорчев, "бащата" на сутрешните блокове в България.

Той постави началото им у нас с предаването "Добър ви ден". Рубриката тръгва след промените, на 18 септември 1990 г.

Завършил археология, Скорчев посвещава 25 години от кариерата си на националната телевизия.

„Бъди себе си, не лъжи и коленопреклонно уважавай зрителя“ – това са трите най-важни неща, които дъщеря му Лора Скорчева е научила за журналистиката от него, сподели преди време тя в ефира на националната телевизия.

За днешните сутрешни блокове Величко Скорчев смяташе, че са 90% политика, посочвайки, че през 90-те във водения от него сутрешен блок нямало и една минута, посветена на силните на деня. Би трябвало, по думите му, темите да се избират според аудиторията сутрин – пенсионери, ученици и безработни.

“За 25 години в БНТ преживях всичко. Но най-голямата ми гордост е, че създадох първия сутрешен блок в българския ефир “Добър ви ден”.Когато тръгна предаването, всички масово се поздравяваха с “Добър ви ден”, спомня си преди време Величко Скорчев.

През всичките тези години има един ден, който остава дълбоко в съзнанието на водещия - 18 септември 1990 г., когато е първото предаване на "Добър ви ден".

Ето какво разказва той преди 10 години пред "24 часа": “Прибрах се вкъщи след снимките в студиото и ми звънна непознат мъж по телефона. Представи се за Иван Стефанов на 35 години от София. Скоро бил лежал в болница, където трябвало да му ампутират и двата крака. Искал след това да се самоубие, защото без два крака щял да бъде непотребен никому. Но очаквайки да влезе в операционната зала, ме гледал по телевизията в "Добър ви ден". "Вие ми вдъхнахте позитивизъм. Атмосферата на предаването ме спаси. Живея заради вас", ми каза. Разплаках се. Сега, като си спомням, пак преживявам историята и отново ми се насълзяват очите. Според мен това трябва да е мисията на всеки журналист - да спаси човешки живот, а може би и едно семейство".

Опелото ще бъде в неделя, 13 януари, от 14.00 ч. в "Св. Седмочисленици".

Поклон пред паметта му!