От началото на февруари БСП започва да номинира кандидати за евролистата на партията, а кой ще е нейн водач все още не е известно. За бившия председател на левицата и лидер на европейските осциалисти Сергей Станишев в това "няма драма". В последните месеци неговите отношения с председателя на БСП Корнелия Нинова са в "хладните тонове". Днес Националният съвет на БСП се събра на първо заседание за годината, беше обсъден проектът "Визия за България" и предизборната платформа за европейските избори.

“От 1 февруари започват номинациите за евродепутати в основните партийни организации на БСП, те трябва да бъдат потвърдени от партийните конференции и по този регламент в средата на март ще е ясно кой ще е водачът, а през април - и цялата листа“, съобщи зам-председателят на БСП Деница Златева.

Нейното име също е сред спряганите за водач на листата на левицата. По думите й за "всички сегашни евродепутати имат място".

Попитан дали ще води евролистата на БСП, Станишев коментира, че не вижда голяма драма тук и това не е тема на днешното заседание. Относно коментарите дали изобщо има място в листата, той каза, че човекът, който е изразил това мнение, е известен в БСП с това, че убежденията му следват смяната на ръководството.

От БСП са амбицирани да се борят за много повече от сегашните места в Европарламента, които сега са четири.

Бившия председател на БСП Михаил Миков защити своя предшественик - Сергей Станишев. По думите му това, което се случва около подреждането на листата, и тези атаки срещу Станишев вредят за европейските избори. Колегата му Георги Божинов коментира, че сега в навечерието на вота всичко, което е противопоказно на добрия резултат, трябва да бъде оставено настрана.

Визия за България

След три часа обсъждане ртазширеното ръководство на БСП прие проекта "Визия за България. Във финалния му вариант бяха събрани предложения от цялата страна, съобщиха от пресцентъра на партията. От юли 2018 г. до януари тази година са се провели 571 срещи с браншови и синдикални организации, членове и симпатизанти на БСП, граждани и експерти в цялата страна. Техните предложения - общо 924, бяха обобщени и включени в проекта.

Най-много са предложенията в сферата на социалната политика (130), образованието и науката (130), регионалното развитие (107), земеделието (105) и здравеопазването (92). Десетки са и предложенията за икономиката, данъчната политика, националната сигурност и туризма. Окончателно проектът ще бъде приет на Конгреса на БСП в края на този месец.