Китайската полиция трябва да противодейства на формирането на народни бунтове, т.нар. Цветни революции, и да разглежда защитата на политическата система на Китай като централна задача в работата си.

Това заяви вчера министърът на обществената сигурност Чжао Къчжъ, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

На уебсайта на ведомството си министърът е цитиран да казва, че полицията трябва "да акцентира върху предотвратяването и противодействието на Цветни революции и да се бори решително за защитата на китайската политическа система".

Обсебената от грижата за стабилността Китайска комунистическа партия отдавна възлага на националната полиция да задушава всяка форма на обществено или политическо съпротивително движение.

Тези усилия обаче се увеличиха при управлението на президента Си Цзинпин, който предупреди, че Китай трябва да прави повече, за да противодейства на "западното" влияние, способно да подкопае партийното управление.

"Трябва твърдо да браним националната си сигурност, чието ядро са режимът и системата за сигурност, и непоколебимо да браним ръководството на Китайската комунистическа партия и социалистическата система на страната", подчерта той.

"Полицията трябва да се бори също срещу всякакъв вид подривна дейност от страна на чуждестранни сили", отбеляза Чжао Къчжъ на годишното национално събрание на министерството.