Министърът на търговията Лиъм Фокс предупреди, че провалът на "Брекзит" може да доведе до „политическо цунами“ между избирателите и парламента, пише вестник "Дейли Експрес".

Видният привърженик на "Брекзит" каза, че ако не се вземе под внимание референдума от 2016 г., ще се разкрие „огромна пропаст“. Фокс каза:

„Неуспехът на "Брекзит" ще предизвика пропаст между парламента и хората, разкол в нашата политическа система с незнайни последици.Време е депутатите да изпълнят обещанията, които са направили. Това е въпрос на чест и задължение“.

Той също атакува депутатите и министрите, които се опитват да премахнат изцяло опцията без сделка:

„Прекарал съм целия си живот в бизнес преговори. Най-глупавото възможно нещо е да махнеш най-силната си карта. Депутатите трябва да спрат да ни казват какво не искат и да ни кажат какво правят“.

Той добави, че Тереза Мей се стреми да постигне „консенсус“ с Джереми Корбин, но така лидерът на лейбъристите ще играе „цинична партийна политика“. Изявленията на Фокс идват след като бившият министър Доминик Грийв, който активно се опитва да предотврати "Брекзит" без сделка, изготви предложения за 300 депутати, които да поемат контрола на дневния ред в парламента.

Един министър направи предположение, че всички депутати, които подкрепят тези предложения трябва да бъдат отстранени от партията. Сър Греъм Брейди описва сделката на Тереза Мей като „дълбоко погрешна и практически без приятели“. Консерваторът Доминик Грийв планира да промени предложение, което Тереза Мей ще представи в парламента. Тя ще се опита да очертае как ще преодолее безизходицата, настъпила след поражението й миналата седмица.

Бившият министър, Ник Боулс и висшата лейбъристка депутатка Ивет Купър правят свои собствени планове да позволят на депутатите да поискат удължаване на членството на страната в ЕС, ако сделката не бъде договорена от парламента. Лейбъристки източници заявиха, че могат да подкрепят този ход и вероятно плана на Доминик Грийв. Висши министри предупредиха, че планът на Грийв може да предизвика конституционна криза с възможността за провеждане на общи избори, съобщава "Фокус". По този повод министър отбеляза:

„Ако в крайна сметка парламентът нареди на правителството да направи нещо против нашия манифест, ще трябва да се върнем в началото“.

Друг коментира:

„Това би направило управлението невъзможно. Това ще доведе до избори на някакъв етап“.