Откритото първенство на Австралия ще има нов шампион - 20-годишният грък Стефанос Циципас елиминира първенеца от последните две издания Роджър Федерер (Швейцария) с 6:7(11), 7:6(3), 7:5, 7:6(5). Титла №100 за Маестрото от ATP ще почака, а в тенис средите всички говорят за Циципас.

Младокът, който е заявил участие на турнира "София оупън" идния месец, игра почти перфектно срещу Федерер. Той загуби след драматичен тайбрек само първия сет. Във втория изравни след нов тайбрек, а в третия направи пробив в решителен момент. В четвъртия записа нов успех в тайбрек срещу човека, който трудно губи мачове в тази фаза.

Циципас, който е от брак на рускиня и грък, роден и израснал край Атина, не позволи нито един брейк. Той игра с много дух и самочувствие срещу най-успелия в тениса, беше агресивен, вървеше му всеки един елемент от играта.

„Как се чувствам? Трудно ми е да опиша, коментира Стефанос след битката. - Гледам Роджър Федерер от 6-годишен, той е легендата в нашия спорт. Самият факт, че излязох на един корт с него значи много за мен. А да го победя… това вече е неописуемо. Благодаря много за подкрепата на публиката. Никога не съм бил на толкова шумен корт. Беше уникално.“

Циципас имаше наистина страхотна подкрепа на трибуните. Край централния корт "Род Лейвър" за него викаха и други негови сънародници, които не успяха да влязат на арената и гледаха на видеостени отстрани. Рядко се случва някой тенисист да е по-подкрепян от идола Федерер във всяка точка на света.

За място на полуфинала Циципас ще спори с друга изненада в Мелбърн тази година - испанецът Роберто Баутиста Агут. Опитният Агут, също участник на "София оупън", изхвърли пък финалиста от 2018-а Марин Чилич (Хърватия). Той измъкна трети 5-сетов сблъсък на турнира - 6:7(8), 6:3, 6:2, 4:6, 6:4.

Испанецът за първи път е на четвъртфинал на турнир от Големия шлем. А отпадането на Федерер и Чилич на първо четене е подарък за Рафаел Надал. Матадора ще спори с елиминаралия Григор Димитров американец Франсис Тиафо и при успех ще чака на полуфинала своя сънародник или Циципас.