Гръцката полиция използва палки и сълзотворен газ срещу десетки хиляди демонстранти в Атина, които протестираха пред парламента в срещу договора от Преспа, който решава спора за името на Бившата югославска република Македония, като я преименува на Северна Македония.

Най-малко петнадесет души бяха ранени в сблъсъците, започнали, след като част от протестиращите се опитаха да влязат в сградата на парламента на централния площад “Синтагма” и нападнаха полицията с колове и палки съобщи в. “Катимерини”. Поне 22 са арестуваните.

Според полицията участниците в митинга са били 60 000, докато организаторите очакваха 600 000 предадоха световните агенции.Тяхото основно искане беше ратификацията на Преспанския договор да се постави на референдум. Такова конституционно изискване обаче няма.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас се очаква да представи договора за ратификация от гръцкия парламент идната седмица, след като депутатите в Скопие дадоха одобрението си за него по-рано.

Историческият документ решава 27-годишен спор между съседите и отваря пътя на Македония за бъдещо членство в НАТО и ЕС.

Ципрас оцеля миналата сряда в драматичен вот на доверие в парламента с мнозинство от 1 глас. Предстои му трудната задача да събере мнозинство за договора, който разделя гръцкото общество.

Главната опозиционна партия “Нова демокрация”, доскорошните коалиционни партньори на Ципрас “Независимите гърци”, крайнодясната “Златна зора” и комунистите са против договора от Преспа.

В изявление кабинетът на Ципрас обвини екстремисти след протестиращите, че са се опитали да проникнат в парламента и че нарочно са нападали полицаите.

Той призова гражданите да “изолират и осъдят безрезервно” провокаторите.