На първо четене болница "Лозенец" вече не е болница на властта. Депутатите подкрепиха днес предложението на Министерския съвет лечебното заведение да бъде извадено от списъка с подопечни на правителството второстепенни разпоредители с бюджет, което на практика го правеше "Правителствена болница", както е известна "Лозенец".

Народните избраници дебатираха кратко - не само за съдбата на лечебното заведение, което с изваждането си от "правителствения списък" в Закона за лечебните заведения ще се превърне в търговско дружество, но и за съдбата на обещаваната десетилетия наред национална педиатрична болница.

Както е известно, първоначалният план на кабинета бе именно "Лозенец" да бъде трансформирана в детска болница, но впоследствие бе решено тя да остане университетска към Софийския университет "Св. Климент Охридски", а педиатричната болница да бъде доизградена в карето на Александровска. Колко точно ще струва това обаче, ще стане ясно след препроектирането на започнатата преди години сграда. Планирано е част от необходимото оборудване да бъде прехвърлено от детските отделения и клиники на останалите столични болници. Според здравното министерство строителството може да започне в средата на годината и да приключи в средата на 2020 г.

"Готови сме болница "Лозенец" да стане университетска болница към СУ. Държавата е инвестирала стотици милиони в нея - за техника, апаратура, материална база и ремонти. Всичко това трябва да бъде използвано от целия български народ. Между първо и второ четене ще бъдат предложени текстове, с които технически "Лозенец" ще се превърне в търговско дружество, а оттам в болница към СУ", даде заявка днес при дебатите министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

И обеща, че паралелно ще се работи и за националната педиатрична болница. За това призова и проф. Георги Михайлов (БСП), който посочи, че цял живот е педиатър и чака това специализирано детско заведение, като вече е към края на кариерата си.