Премиерът Бойко Борисов и президентът на Русия Владимир Путин са разговаряли по телефона днес. Новината съобщи правителственият пресцентър, появи се и в сайта на премиера, и в профила му във фейсбук. Конкретната информация за разговора обаче е твърде оскъдна.

В трите изречения, с които се съобщава за разговора, става ясно, че според двамата държавници "в последните години партньорството между България и Русия се активизира". Обсъдените теми: "двустранното сътрудничество, както и в енергийната сфера" (цитатът е точен - б.р.)

Борисов и Путин "изразиха желание за по-нататъшно задълбочаване на доброто сътрудничество в редица сфери", завършва съобщението от българска страна. 

Разговорът е отразен и в сайта на Кремъл. Но там информацията е още по-оскъдна - казва се само, че двамата са разговаряли. Без подробности. 

Това се случва ден след срещата на Путин с президента на Турция Реджеп Ердоган в Москва. След нея руският президент обяви ,цитиран от световните агенции, че се надява до края на 2019 г. да е готов и пуснат в експлоатация земният участък от газопровода "Турски поток". 

Преди няколко дни стана ясно, че първият икономически тест за новия транзитен газопровод от турската до сръбската граница се е провалил. Подадените заявки от кандидатите не покриват условието на "Булгартрансгаз" за предвиждани приходи от 2, 67 млрд. лв. в период от 15 години, съобщи "Капитал". По тази причина държавният газов оператор ще промени условията на търга, като намали размера на таксите и удължи сроковете, както поиска по-рано основният кандидат - руската "Газпром", съобщи още изданието. Очаква се резултатът от втория тест да е ясен утре.