"Последната" операционна система на Microsoft - Windows 10 - ще задели част от твърдия диск на компютъра ви, за да може винаги да се ъпдейтва автоматично, съобщават от компанията.

В последния блог пост главният програмист Джеси Раджуан обяснява за нова мярка, която влиза с последния ъпдейт Win 10 Build 1903. Солидно парче от паметта на всеки компютър, която "не може да бъде премахната от операционната система", ще гарантира, че компютърът ви може да получи последния ъпдейт.

Все пак има и добра новина - има начин да се изключи т.нар. Reserve Storage, но само чрез редакция на регистъра на Windows, съхраняващ основните конфигурации на операционната система - нещо, в което повечето потребители не смеят да бърникат.

Това ще заема около 7 гигабайта от твърдия диск.

"Това ще позволи повечето компютри да свалят и инсталират ъпдейт, без да има нужда да освобождават място на диска, дори и да имат минимално такова", обяснява Раджуан.

Което нямаше да е проблем, ако практиката на Майкрософт с ъпдейтите не бе изключително дразнеща за потребителите. Натискът от страна на операционната система да се ъпдейтва, пускането на ъпдейт автоматично и прекъсването на работата изнервият и най-търпеливите.

Не е ясно и как това запазено място в паметта ще помогне. Хората с бързи, модерни компютри винаги ще имат достатъчно място, а тези със по-стари машини с ограничена памет няма да искат да се откажат от 7 гигабайта (обичайната инсталация заема 3,5-4 ГБ), нито пък да дават нови възможности на Windows 10 да се ъпдейтва сам.

Добрата новина всъщност е, че засега място ще се запазва само на новите компютри, които се продават директно с Windows 10 Build 1903. Но компанията по всяка вероятност ще го наложи на всички в близкото бъдеще.

За да не предизвика поредната вълна недоволство, ъпдейтите трябва да станат далеч по-стабилни.