Малко след като законът за вероизповеданията бе ремонтиран с цел да се ограничат паричните потоци за различните църкви у нас, идващи от чужбина, сега пак е отворен за поправки. Най-съществената е данъчна амнистия за натрупаните от вероизповеданията задължения.

Това става ясно от проект, внесен за разглеждане в Народното събрание от ГЕРБ и ДПС. Като вносители са се подписали знаково председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов и лидерът на Движението Мустафа Карадайъ.

В проекта се предлага всички регистрирани по закона вероизповедания да бъдат еднократно освободени от натруланите от тях задължения към държавата към 31 декември 2018 година. В "опрощаването" са включени главниците, лихвите и разноските по тези задължения. То ще става с писмено искане от задлъжнялото вероизповедание до органа, установил съответното публично вземане в срок от три месеца от обнародването на поправката.

Тя все още не е минала на първо четене в парламента.

Мотиви за това предложение обаче на практика не са посочени. Няма и финансова обосновка, нито за какви средства става въпрос. Написано е буквално:

"За изпълнение на целите на финансирането чрез целева субсидия за текущи разходи на вероизповеданията се предвижда амнистия на неплатените публични задължения до 31 декември 2018 година".

В графа "Анализ на разходи и ползи" е посочено само, че с промените "се цели постигането на по-ясна законова регламентация относно процеса на определяне, предоставяне, разходване и отчитане на държавната субсидия за вероизповеданията".

Не е ясно обаче как последното кореспондира с друго предложение на Цветанов и Карадайъ - да отпадне изискването за представяне на първичните документи за отчет на разходите като фактурите, например.

Не е ясно и какво ще е становището на общините, които вероятно също имат вземания под формата на местни данъци и такси, с които се облагат стопанските субекти на вероизповеданията.