Само за часове правителство намери и ще отпусне пари за увеличение на заплатите в общинските болници с 25-40%. Това стана след заканите на медици за протести заради ниското заплащане, а в отговор премиерът Бойко Борисов се зае лично да решава проблемите около финансовото състояние на общинските и областните болници.

„Болници в мое управление няма да закрия, парите за здраве се увеличават всяка година, затова искам решение.“, обяви в четвъртък премиера. 

Ден след това здравният министър Кирил Ананиев обяви, че ще има преструктуриране на разходите в държавния бюджет и с послановление на Министерския съвет ще бъдат отпуснати допълнително 30 млн. лв. за заплати на доктори и медицински персонал.

„Общото увеличение, с което ще разполагат областните и общинските болници, е 66 млн. лева. От тях 28 млн. лева са за общинските болници и 38 млн. лева са за областните болници“, обясни днес здравният министър.

Решението беше съобщено след поредната среща с представители на Сдружението на общинските болници.  

По думите на министър Ананиев увеличението  на заплатите при областните болници ще бъде между 10 и 15%, защото те имат по-голям капацитет и по-добро усвояване по линия на Националната здравноосигурителна каса. А при общинските здравни заведения ще достигне до 40%. 

Само за месец протестни намерения заявиха медици от общинските болници в Козлодуй, Пловдив и Карлово. В Тутракан общината изтегли кредит от 1 млн. лв., за да погаси стари задължения и да отпусне 100 хил. лв. на общинската болница.